Українські Національні Новини
інформаційне агентство
Обізнаність громадян єднає країну
Четвер, 23 березня 2017 22:39
youtube
Публікації: Суспільство

Як визначити, чи є антибіотики у молоці в домашніх умовах?

Як визначити, чи є антибіотики у молоці в домашніх умовах?

КИЇВ. 12 серпня. УНН. Експерти з питань якості продуктів харчування стверджують, що молоко – найбільш вразливий продукт тваринного походження з точки зору можливих фальсифікацій. І за словами заступника голови правління Союзу споживачів України Олега Цильвіка, тенденція до появи неякісних молочних товарів наразі набула масового характеру, передає УНН.

“Чому молочні підприємства випускають продукцію не за нормативними документами, мені складно сказати, але ця тенденція набула масового характеру, і сьогодні вже не секрет, що саме молочна продукція — це найбільш фальсифікований сегмент продукції. Це стосується і масла і молочних виробів. У нас Конституцією, законодавством заборонена реалізація продукції, яка представляє небезпеку для здоров’я людини. Тому безпосередньо ці виробники мають бути відомі щонайменше для широкого загалу, щоб споживачі розуміли, що цю продукцію на даний момент купувати небезпечно.

Виробник, який випускає фальсифіковану продукцію, зацікавлений, аби не доводити до споживача повну та достовірну своєчасну інформацію про якість та безпечність своєї продукції. Тому саме ЗМІ, незалежні громадські об’єднання, які займаються такою незалежною перевіркою — це сьогодні єдина альтернативне джерело отримання інформації для споживача.

Тим паче в умовах, коли в країні не працює ринковий нагляд — такі випадки будуть мати масовий характер”, — наголосив він.

Із твердженням про те, що в Україні відсутній належний контроль за якістю продуктів харчування погоджуються і лікарі.

За словами в.о. Головного лікаря ДУ “Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського НАМН України Олександра Карловського, ветміліція та санстанція, які раніше відповідали за ці процеси контролю, на сьогодні ліквідовані.

“Колись була ветеринарна міліція, її ліквідували. Проте, вона контролювала якість харчових продуктів ветеринарного походження — це м’ясо, птиця, яйця. Зараз, дійсно, в Україні на державному рівні відсутній контроль якості продуктів харчування у супермаркетах.

Була колись також санстанція, відділ гігієни харчування... а зараз контроль відсутній. Це моє бачення”, — пояснив медик.

Проблеми із контролем якості продукції не оминули, на жаль, і дитяче харчування.

Як з’ясувалося, в Україні на сьогодні відсутні норми щодо допустимих залишків антибіотиків, зокрема, у молочній продукції для дітей. Про це УНН розповіла юрист, втор блогу Smartlady Юлія Золотаренко.

Так, ЗУ “Про дитяче харчування” говорить наступне: “у виробництві дитячого харчування забороняється використання сировини, що містить гормональні препарати, антибіотики, залишки важких металів, пестицидів, радіонуклідів та інших небезпечних речовин, наявність яких не допускається державними санітарними нормами або вміст яких перевищує максимально допустимі рівні залишків у дитячому харчуванні”.

А ось, які ці рівні залишків — не зрозуміло, бо МОЗом вони не розроблені.

Нардеп Сергій Тригубенко, коментуючи ситуацію, запропонував створити при МОЗ робочу групу із залученням науковців та міжнародних експертів. Розробити такі норми, а також налагодити у подальшому системний моніторинг якості продуктів харчування по регіонам України.

Так чи інакше, але поки якісь норми визначені, якісь не визначені, а антибіотики до молочної продукції, як дитячої так і дорослої, потрапляють, редакції УНН зібрала на просторах Інтернету поради про те, як визначити, чи є антибіотики у молоці в домашніх умовах.

Перевірити це можна досить просто.

Перший варіант. Треба залишити деяку кількість молока на ніч не в холодильнику при кімнатній температурі. Якщо молоко не скисає, значить антибіотиків в ньому більше норми.

Другий варіант. Можна провести наступний експеримент: у стерильну ємність налити 100 мл натурального молоко, додати до нього чайну ложку свіжої сметани. Через 3-4 години отримаємо результат: якщо антибіотики й інші хімічні домішки відсутні — молоко, поставлене в тепле місце, перетворюється в кисляк.

Точну кількість антибіотиків в молоці “на око” визначити неможливо. Для цього потрібні спеціальні лабораторні тести. Але головне, що варто зрозуміти: якщо сторонні бактерії можна вбити при термічній обробці, то антибіотик з молока ніяким шляхом кип’ятіння не усунути.

На жаль, з молока, в якому норма антибіотиків перевищена не вийде приготувати домашні кисломолочні продукти — корисні бактерії загинуть, навіть не почавши процес ферментації. Так що, якщо у вас не вийшло приготувати йогурт вдома, то одна з можливих причин — це антибіотики в молоці.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, у дитячій молочній продукції двох українських компаній за підсумками лабораторного тестування зразків (проведеного Державним центром сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції) виявлено антибіотики.

Джерело: УНН
Loading...
Loading...
SELECTORNEWS - покупка, обмен и продажа трафика
загрузка...
Погода, Новости, загрузка...