25-bereznia-mizhnarodnyi-den-vafel-blahovishchennia

25 березня: Міжнародний день вафель, Благовіщення

 • 29703 переглядiв

25 березня відзначається Міжнародний день вафель - популярних ласощів, що мають понад 100 різновидів у всьому світі, від пухнастих американських вафель до хрустких бельгійських льєжських вафель.

Сьогодні, 25 березня, усі ласуни нашої планети можуть долучитися до відзначення Міжнародного дня вафель, пише УНН.

Подія була започаткована у Скандинавських країнах, і досить швидко стала популярною по всьому світу.

У Стародавній Греції випікали пласкі паляниці, придавлюючи їх двома пластинами з рисунком у вигляді бджолиних сот. Пластини виготовляли з металу та з’єднували між собою шарнірним механізмом. Таким чином рідке тісто наливали на одну пластину, придавлювали іншою та ставили на відкритий вогонь для випічки.

У Середні віки вафлі стали досить популярними у Європі – у багатьох містах їх продавали вуличні торговці.

У світі є понад 100 різновидів вафель. Зокрема, австрійські - це м’які, пишні та тоненькі вафлі з соковитою начинкою. Під час приготування англійських вафель до тіста додають картопляні чи вівсяні пластівці. Вафлі ще гарячими скручують у трубочку, яку начиняють різноманітними овочевими начинками та соусами.

Американські вафлі - це пухкі та м’які вироби, які подаються з солодкими чи солоними стравами. Щоб їх приготувати до тіста додають соду чи розпушувач тіста.

Бельгійські вафлі знайомі у двох інтерпретаціях: льєзькі та брюссельські. Перші – хрусткі та тверді вироби округлої форми, що випікаються з карамелізованим цукром. Брюссельські ж вафлі, навпаки, є м’якими та пухкими, оскільки виготовлені на основі дріжджового тіста. Їх куштують холодними чи гарячими, попередньо присипаючи цукровою пудрою чи сиропом.

Шанувальники творчості письменника Джона Толкіна сьогодні долучаються до Дня читання його книг.

Дата незвичного свята обрана невипадково – саме 28 березня був знищений творець кільця влади Саурон та пала його фортеця Барад-дур.

За ініціативи ООН сьогодні відзначається Міжнародний день солідарності із затриманими та зниклими безвісті співробітниками.

Подія встановлена на честь співробітника ООН Алека Коллета, якого викрали на Близькому Сході у 1985 році. Його останки були знайдені та ідентифіковані у 2009 році.

Так само за ініціативи ООН сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яті жертв рабства та трансатлантичної работоргівлі, який є нагадуванням про жахливі часи работоргівлі 16-19 століть.

За оцінками науковців, за 400 років трансатлантичної работоргівлі від неї постраждало близько 30 мільйонів осіб.

Ще 25 березня за пропозицією Папи Римського Іонна Павла ІІ усі бажаючі можуть долучитися до Дня ненародженої дитини.

Мета події - це заклик до світової спільноти визнати цінність кожного людського життя, починаючи з моменту зачаття.

Це також день підтримки організацій та ініціатив, які пропонують альтернативи абортам, даруючи надію та допомогу майбутнім мамам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

За церковним календарем сьогодні Благовіщення Пресвятої Богородиці.

За переказом,  саме цього дня Пречиста Діва Марія отримала благу звістку від вісника Божого – Архангела Гавриїла, який сповістив їй, що вона зачала непорочно від Святого Духа та народить сина Божого, який буде величатися Ісусом Христом.

Пізніше ангел з’явився у сні чоловіку Марії Йосипу та підтвердив новину про зачаття Сина Божого Марією. Він також дав вказівки голові родини стосовно того, як вберегти майбутнє дитя від переслідування та знищення.

Іменини 25 березня святкують Марія, Йосип, Гаврило.

Популярні

Новини по темі

25 березня: Міжнародний день вафель, Благовіщення

 • 29703 переглядiв

Ізраїль блокує продовольчу допомогу ООН для північної Гази

 • 129303 переглядiв

Попереджено щодо ракетної загрози в Запорізькій області

 • 52010 переглядiв

Харків: Пожежа в житловому будинку забрала двоє життів

 • 44545 переглядiв