amerikanski-raketi-velikoyi-dalnosti-mozhut-dati-ukrayini-potuzhniy-poshtovkh-analitiki

Американські ракети великої дальності можуть дати Україні потужний поштовх, - аналітики

 • 224365 переглядiв

КИЇВ. 30 березня. УНН. Аналітики вважають, що ракети великої дальності можуть стати стратегічним активом Києва проти російських військ у найближчі місяці. Про це УНН інформує з посиланням на AFP.

росія у вівторок заявила, що вперше збила бомбу малого діаметра наземного базування (GLSDB), боєприпас, який може літати на відстань до 150 км.

Київ не підтвердив постачання, але Пентагон на початку лютого заявив, що поставить реактивні високоточні бомби як частину нового пакету озброєнь для країни.

Деталі

Західні країни згуртувалися на боці України після повномасштабного вторгнення росії, відправивши на допомогу усі види зброї. Але досі українські сили могли завдавати удару лише приблизно за 80 кілометрів за лінією фронту завдяки американським високоточним ракетам HIMARS.

"HIMARS вже змусив росіян реорганізувати своє командування і матеріально-технічне забезпечення, або зробивши їх більш обережними поблизу лінії фронту, або відвівши їх на 80 кілометрів за неї", - сказав Лео Перія-Пеньє із Французького інституту міжнародних відносин.

Тепер, зіткнувшись з набагато більш далекосяжним GLSDB, росіянам доведеться відійти майже вдвічі далі від лінії фронту, і зробити це "з обмеженим парком транспортних засобів, сказав Перія-Пеньє.

Нові поставки також означають, що береги Чорного моря, що контролюються росією, тепер знаходяться в межах досяжності, що ускладнює доставку постачання військ морем.

GLSDB, що виробляється Boeing і Saab Group, може вразити ціль під будь-яким кутом, вперше його було випробувано у Швеції у 2015 році. Але його справжнє випробування відбудеться в Україні.

"Це буде перше масове застосування цієї зброї в режимі реального часу, яка перевірить її характеристики, у тому числі з точки зору точності", - сказав Перія-Пеньє.

Іван Кліш, науковий співробітник естонського Міжнародного центру оборони та безпеки, був більш стриманим у своїх прогнозах.

"Впровадження нових систем, таких як GLSDB, може змінити динаміку на полі бою в той чи інший бік, але зараз для України та росії військові зусилля зводяться до живої сили та артилерійських снарядів. Угода ЄС про постачання Україні мільйона снарядів видається мені важливішою у цьому сенсі".

Але, за словами Перія-Пеньє, Москва мало що може зробити.

"Незважаючи на завуальовані погрози, що він застосує ядерну зброю, президент росії не може атакувати... іншу країну, оскільки він уже щосили намагається перемогти Україну. І він не може атакувати НАТО, бо знає, що програє".

Українські Національні Новини

Новини Світу