azerbaydzhan-peredav-virmeniyi-sche-10-viyskovosluzhbovtsiv

Азербайджан передав Вірменії ще 10 військовослужбовців

 • 25627 переглядiв

КИЇВ. 19 грудня. УНН. Азербайджан передала Вірменії 10 військовослужбовців вірменського походження. Про це УНН повідомляє з посиланням на "Анадолу".

Цитата

"Азербайджан за посередництва ЄС передав вірменській стороні 10 військовослужбовців вірменського походження. Даний крок зроблено за підсумками тристоронньої зустрічі президента Азербайджану Ільхама Алієва і прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна, що відбулася в Брюсселі 14 грудня з ініціативи глави Євроради Шарля Мішеля", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що екстрадовані особи були затримані 16 листопада 2021 року при запобіганні провокації, здійсненої збройними силами Вірменії в напрямку Кельбаджара.

Доповнення

Раніше повідомлялося, що з 10 вірменських військовослужбовців, переданих Азербайджаном Вірменії 4 грудня 2021 року, пізніше четверо були заарештовані, а шістьом пред'явлені різні звинувачення.

Міністерство оборони Республіки Вірменія заявило про шість загиблих вірменських військових під час бойових зіткнень зі Збройними силами Азербайджану 16 листопада.

Відновлення боїв і нові жертви

Після того, як 16 листопада на кордоні Вірменії та Азербайджану знову почалися бойові дії, сторони звинуватили один одного в провокаціях. У Баку повідомляли про 7 загиблих і 10 поранених. А Міноборони Вірменії заявило про жертви і про те, що "12 вірменських військовослужбовців взяті в полон".

Голова Євроради Шарль Мішель провів телефонні переговори з президентом Азербайджану і прем'єром Вірменії і закликав обидві країни до термінової деескалації і повного припинення вогню на кордоні.

У результаті обидві сторони конфлікту домовилися припинити вогонь. Угода досягнута за посередництва Росії, підкреслили в Міністерстві оборони в Єревані. Міноборони РФ у свою чергу підтвердило, що бойові дії припинені, ситуація нормалізувалася і знаходиться під контролем.

Мирний договір 2020 року

Бойові дії між Вірменією та Азербайджаном відновилися через рік після закінчення 44-денної війни в Нагірному Карабасі. Угода про припинення конфлікту була підписана 10 листопада 2020 року за посередництва Росії. Внаслідок цього значна частина самопроголошеної Нагірно-Карабаської Республіки (НКР) перейшла до Азербайджану.

Українські Національні Новини

Новини Світу