banki-naroschuyut-vidachu-kreditiv-nbu

Банки нарощують видачу кредитів - НБУ

 • 27562 переглядiв

КИЇВ. 16 листопада. УНН. Банки в Україні нарощують кредитування як бізнесу, так і населення, повідомляє НБУ в новому огляді банківського сектору за ІІІ квартал 2023 року, пише УНН.

Цитата

"Ми побачили чіткий тренд відновлення кредитування бізнесу, – зазначила перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова. – Поки що корпоративне кредитування переважно рухається завдяки програмі "Доступні кредити 5-7-9%". Водночас окремі банки з числа великих гравців з іноземним капіталом продемонстрували зростання портфеля поза програмою. Це позитивний сигнал, що ринкове кредитування можливе навіть в умовах повномасштабної війни".

Деталі

"Корпоративне кредитування відновлюється", - зазначили в НБУ.

Як вказано, чистий гривневий корпоративний кредитний портфель у жовтні зростав четвертий місяць поспіль після спаду, спричиненого повномасштабним вторгненням рф. Частка малих та середніх підприємств у цьому портфелі зросла до 55%.

"Роздрібне кредитування зростає в усіх сегментах", - додали у Нацбанку.

Обсяги чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля, як зазначається, продовжили зростати передусім завдяки відновленню карткового кредитування. Також зросли обсяги чистих іпотечних кредитів – на 18,7% завдяки видачі позик за програмою "єОселя", повідомили у Нацбанку.

Тож, вказують у НБУ, банки третій квартал поспіль майже не зазнали кредитних втрат. "Частка непрацюючих кредитів знизилася завдяки списанню таких кредитів фізичним особам і перекласифікації окремих великих корпоративних кредитів у працюючі", - зауважили у регуляторі.

Також зазначається, що частка коштів клієнтів як головного джерела фондування банків зростає четвертий квартал поспіль. "Загалом усі банки дедалі інтенсивніше нарощували гривневі кошти. Все ще привабливі депозитні ставки сприяли подальшому приросту строкових коштів населення у гривні, хоча й дедалі меншими темпами", - вказали у НБУ.

Доповнення

Частка проблемних кредитів у банках скоротилася, але все ще вище довоєнного рівня.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Банки нарощують видачу кредитів - НБУ

     • 27562 переглядiв

    КНДР та росія підписали нову угоду про розширення співпраці

     • 32472 переглядiв