bayden-priyme-lideriv-avstraliyi-ta-britaniyi-schodo-oboronnogo-paktu-aukus

Байден прийме лідерів Австралії та Британії щодо оборонного пакту AUKUS

 • 703622 переглядiв

КИЇВ. 8 березня. УНН. Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у понеділок зустрінеться з президентом США Джо Байденом і австралійським колегою Ентоні Альбанезе , щоб обговорити пакт про безпеку AUKUS, повідомляє УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Зустріч відбувається у зв'язку з тим, що Австралія має намір укласти угоду з постачання атомних підводних човнів з Великою Британією або Сполученими Штатами, що розглядається як частина зусиль трійки щодо протидії наполегливості Китаю в Тихоокеанському регіоні.

Повідомляється, що три лідери зберуться в Сан-Дієго, штат Каліфорнія, на одноденну зустріч. У США там одна з найбільших військово-морських баз.

"Прем'єр-міністр буде в США в понеділок для обговорення AUKUS з президентом Байденом і прем'єр-міністром Австралії Альбанезе", - повідомив журналістам представник Сунака.

Він також додав, що того ж дня уряд Великої Британії опублікує оновлення свого так званого "Комплексного огляду" безпеки, оборони та зовнішньої політики.

Останнє оновлення два роки тому було оголошено найбільш всеосяжним з часів Холодної війни та підготовлено у той час, коли Лондон переглядав свою зовнішню політику після Brexit. Він намітив поворот у стратегічному фокусі на Азію, назвавши Китай "системним конкурентом".

Доповнення

Минулого року Велика Британія, Сполучені Штати та Австралія оголосили про своє "посилене тристороннє партнерство в галузі безпеки", яке проклало шлях до надання Австралії атомних підводних човнів.

Лондон наполягає на тому, що новий оборонний альянс не повинен бути ворожим до будь-якої іншої країни. Але деякі експерти сприйняли це як відповідь Заходу на стурбованість зростаючим впливом Китаю в регіоні, а також темпами та масштабами його військової експансії.

Британська газета The Times повідомила у вівторок, що Австралія, як очікується, придбає підводні човни, збудовані Великою Британією, а не Сполученими Штатами, відповідно до пакту AUKUS, тому що на невеликих британських судах легше керувати екіпажем.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Литва продовжить надзвичайний стан на кордонах

     • 813397 переглядiв