belhiia-pidtrymuie-plan-yes-vykorystaty-prybutky-vid-zamorozhenykh-aktyviv-rf-dlia-zakupivli-zbroi-dlia-ukrainy

Бельгія підтримує план ЄС використати прибутки від заморожених активів рф для закупівлі зброї для України

 • 24584 переглядiв

Прем'єр-міністр Бельгії вітає пропозицію ЄС використати прибутки від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України, називаючи це розумним способом.

Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо у четвер привітав пропозицію Європейського Союзу використати мільярди євро прибутку від заморожених російських активів для купівлі зброї для України напередодні саміту, на якому лідери країн ЄС обговорять цей план. Про це він заявив в інтерв'ю агентству Reuters, пише УНН.

Це хороша пропозиція. Я думаю, що це розумний спосіб зробити це. Я думаю, що ідея спрямувати ці кошти переважно на закупівлю зброї цілком доцільна

- сказав Де Кроо.

Лідери 27 країн ЄС обговорять цю пропозицію на саміті у четвер. Де Кроо сказав, що досі він чув "тільки позитивні коментарі" від інших лідерів щодо цієї пропозиції.

Доповнення

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, на цьому тижні запропонувала брати прибуток - оцінюваний у 2,5-3,0 мільярда євро на рік - від російських активів, заморожених у Європі після вторгнення москви до України, та перевести близько 90% Україні.

Активи заморожені центральними депозитаріями цінних паперів ЄС, переважно бельгійської Euroclear.

За пропозицією Єврокомісії, 90% прибутку буде направлено через Європейський фонд миру на закупівлю зброї для України. Решту буде використано на відновлення та реконструкцію.

Україна, пише видання, також отримає податок, який бельгійський уряд стягує із прибутку. У 2024 році очікується, що ця сума становитиме 1,7 млрд євро, з яких 1,5 млрд євро буде виплачено цього року.

Таким чином, загальний фінансовий внесок для України від заморожених російських активів у ЄС може становити, як повідомляється, близько 4,0-4,5 мільярдів євро цього року.

росія заявила в середу, що план Єврокомісії є "бандитизмом і крадіжкою" і призведе до десятиріч судових процесів.

Популярні

Новини по темі

На Київщині чоловік потрапив під потяг

 • 20806 переглядiв

У короля Чарльза усе "дуже добре" - королева Камілла

 • 24556 переглядiв