bloomberg-rosiya-domovilasya-z-turechchinoyu-pro-eksport-ukrayinskogo-zerna-z-portu-odesi-ukrayina-u-peregovorakh-ne-brala-uchasti

Bloomberg: росія домовилася з Туреччиною про експорт українського зерна з порту Одеси. Україна у переговорах не брала участі

 • 162537 переглядiв

КИЇВ. 6 червня. УНН. Туреччина та росія досягли попередньої домовленості про відновлення постачання української сільськогосподарської продукції з Одеського порту, але Київ, як і раніше, скептично ставиться до запропонованого пакту. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на слова людей, знайомих із перебігом обговорень, пише УНН.

Деталі

Повідомляється, що уряд президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана запропонував військову допомогу для знешкодження мін біля узбережжя Одеси та супроводу суден із зерном, але Україна поки що не схвалила цей план, побоюючись, що ослаблення захисту може залишити життєво важливий порт відкритим для нападу росії, пише Bloomberg із посиланням на слова джерел.

Туреччина сподівається, що схвалення пропозиції Організацією Об'єднаних Націй зніме побоювання щодо безпеки, сказали співрозмовники.

Очікується, що у середу міністр закордонних справ росії Сергій Лаврів проведе в Анкарі переговори щодо цього плану.

Поки не зрозуміло, чи направить на них Україна свого представника.

Російсько-турецький план передбачає розмінування в районі Одеси та гарантує безпечний прохід суден із Чорного моря під егідою ООН, сказали джерела.

Туреччина, яка вже кілька місяців намагається стати посередником у конфлікті, має намір створити у Стамбулі центр для моніторингу та координації постачання. Україна не брала безпосередньої участі у переговорах, за словами однієї з офіційних осіб.

росія також вимагає можливості оглядати кораблі, що йдуть в Україну, пише видання.

Раніше

Як писав УНН, Україна опрацьовує разом із партнерами можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту, і як перший крок росії має відвести свої сили у морській акваторії навколо України та надати гарантії безпеки.

Минулого тижня турецькі ЗМІ повідомили, що Туреччина, Україна, країна-окупант, а також ООН підготували “дорожню карту” для забезпечення коридору з виведення суден із зерном із нашої країни.

Українські Національні Новини

Економіка