bloomberg-yes-rozpochav-navchannya-iz-zapobigannya-kiberatakam-na-tli-zlamu-khakerami-uryadovikh-saytiv-v-ukrayini

Bloomberg: ЄС розпочав навчання із запобігання кібератакам на тлі зламу хакерами урядових сайтів в Україні

 • 14717 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Європейський союз у п'ятницю розпочав навчання з кібербезпеки, які є імітованою атакою на вигадану фінську енергетичну компанію. Симуляція кібератаки стала частиною масштабних шеститижневих навчань ЄС. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на дипломатичні джерела, пише УНН.

Деталі

Наголошується, що навчання розпочалися того ж дня, коли в Україні відбулася масова кібератака, внаслідок якої було відключено близько 70 урядових веб-сайтів.

Як пише відомство, навчання триватимуть шість тижнів і завершаться під час зустрічі міністрів закордонних справ ЄС наприкінці лютого.

Їх метою є тестування стійкості європейських систем, а також зміцнення готовності та співпраці між державами-членами.

Контекст

У ніч із 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, у тому числі МЗС, МОН та інші.

Не працювали сайти Міністерства закордонних справ та Міненерго, ДСНС та МОН. ЗМІ писали про те, що сайт КМУ також заблокований, проте станом на 8:30 14 січня працював доступ до урядової сторінки. Сайт “Дія” також “лежав”.

Зловмисники на головних сторінках цих сайтів розмістили повідомлення провокаційного характеру. При цьому в мережі поширювалася нібито заява самих хакерів, у якій стверджується, що "всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу".

Роботу атакованих державних ресурсів уже відновлено. Контент сайтів при цьому залишився без змін, і витоку персональних даних не сталося, зазначали у СБУ та Мінцифрі.

Урядові експерти знайшли "російський слід" у хакерській атаці на українські сайти. Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Демедюк заявив, що за кібератакою в Україні стоїть група хакерів, пов'язана з білоруською розвідкою.

Водночас, речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія не причетна до кібератаків на українські сайти.

Українські Національні Новини

Новини Світу