borrel-rozrakhovuie-shcho-lidery-yes-dadut-vkazivku-shvydko-skhvalyty-propozytsiiu-shchodo-prybutkiv-vid-aktyviv-rf-dlia-ukrainy

Боррель розраховує, що лідери ЄС дадуть вказівку "швидко схвалити" пропозицію щодо прибутків від активів рф для України

 • 25913 переглядiв

Голова дипломатії ЄС розраховує, що лідери блоку доручать міністрам швидко пропозицію щодо спрямування прибутку від заморожених активів рф.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель розраховує, що лідери країн блоку за підсумками нинішнього саміту дадуть вказівку своїм міністрам швидко схвалити пропозицію щодо спрямування прибутку від заморожених активів рф, що забезпечить 3 млрд євро на рік для оборони України. Про це він сказав у четвер по прибуттю на саміт ЄС, пише УНН.

Я припускаю, що лідери підтримають мою спільну з Єврокомісією пропозицію щодо отримання прибутку від заморожених активів росії. Я направив цю пропозицію до Ради ЄС, Рада ЄС має визначитися. І я розраховую на те, що лідери скажуть своїм міністрам, щоб вони швидко схвалили цю пропозицію, яка забезпечить 3 мільярди євро на рік на оборону України

- сказав Боррель.

Нагадаємо

У пропозиції Єврокомісії йдеться про те, що 90 відсотків доходів від заморожених російських активів має бути використано на купівлю зброї для України. 

Як зазначає Reuters, ідея використати виручені кошти на користь України користується широкою підтримкою серед урядів ЄС, про що кажуть дипломати. Але використовувати гроші для купівлі зброї для деяких країн, як вказано, більш проблематично. Зауважується, що ця пропозиція викликає питання, зокрема, у нейтральних країн, або тих, які не входять у військові союзи, "такі як Мальта, Австрія та Ірландія".

Також зазначається, що увага буде прикута до реакції прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який підтримує тісніші зв’язки з москвою, ніж інші лідери ЄС, і виступає проти надсилання зброї Україні.

Співрозмовник DW розповів, що Угорщина виступає проти спрямування цих коштів на купівлю зброї для України.

При цьому повідомляється, що остаточного рішення на саміті не очікується. Але лідери вкажуть, як ЄС має діяти з цією пропозицією.

Боррель запропонував країнам ЄС використати доходи від заморожених активів рф на озброєння України20.03.24, 12:19

Юлія Шрамко

Війна

    Популярні

    Новини по темі