chomu-v-ispaniyi-tak-chasto-sudyat-futbolistiv-za-podatki

Чому в Іспанії так часто судять футболістів за податки?

 • 66600 переглядiв

КИЇВ. 10 квітня. УНН. За багатьма відомими футболістами тягнеться шлейф податкових махінацій і фінансових злочинів. І якщо раніше такі випадки були поодинокі, то сьогодні інформацією про те, що футбольні світила опинилися на лаві підсудних, уболівальників уже не здивуєш, передає УНН.

Йдеться, зокрема, і про найяскравіших зірок світового футболу Кріштіану Роналду, Мессі, Неймара, Луку Модріча та інших.

Так, в червні минулого року іспанські прокурори пред'явили суперзірці футбольного клубу "Реал-Мадрид" Кріштіану Роналду звинувачення в податкових махінаціях в розмірі 14,8 млн євро. За даними іспанської податкової служби, футболіст ухилявся від оподаткування в період з 2011 по 2014 роки.

Також, в ухиленні від сплати податків був звинувачений капітан футбольного клубу "Барселона" Ліонель Мессі. Спочатку його засудили до тюремного ув'язнення на 21 місяць, але пізніше покарання замінили штрафом у 250 тисяч євро.

У 2016 році в поле зору податківців потрапив і екс-захисник "Барселони" Хав'єр Маскерано. За несплату податків він отримав рік ув'язнення умовно. Також, суд зобов'язав його заплатити штраф в розмірі 816 тис. євро.

А в минулому році до списку "неплатників податків" приєднався відомий хорватський футболіст Лука Модріч. Суд дав йому вісім місяців умовного ув'язнення та зобов'язався виплатити 348 тис. євро штрафу.

В цілому, перелік тих, хто грішить податковими "махінаціями" досить довгий. Але здається, що іспанців в ньому все-таки більше, ніж футболістів з інших країн.

Наприклад, в 2018 році свою провину в скоєнні злочину проти Державного казначейства Іспанії визнав захисник мадридського Реала і збірної Бразилії Марсело. В результаті цього, суд Мадрида ухвалив покарати гравця виплатою штрафу в розмірі 750 тис. євро, а також засудив його до чотирьох місяців в'язниці.

Чималий штраф за ухилення від сплати податків отримав і колишній півзахисник Реала Хамес Родрігес. За інформацією іспанської щоденної спортивної газети Marca, футболіст не платив податки з прибутку від своїх іміджевих прав під час виступів в мадридському клубі, куди він перейшов у липні 2014 року через Монако. За це гравець був оштрафований на 11,65 млн євро.

Пояснимо, що в 2015 році в Іспанії була проведена податкова реформа. Відповідно до неї, спортивні зірки повинні платити в казну за загальною для всіх шкалою - 47%, з 2016 - 45%.

І з тих пір податкові інспектори стали часто стикатися із застосуванням футболістами складних фінансових операцій за допомогою офшорних компаній, щоб обійти податкове законодавство, чим зменшити відрахування до державної скарбниці.

"Протягом останніх декількох років податковий орган Іспанії посилив контроль над футболістами і їхніми компаніями, перевіряючи, чи є вони просто прикриттям або дійсно активні в економічному плані", - пояснює Карлос Крузадо, президент спілки податкових інспекторів Gestha.

Таким чином, велику кількість саме іспанських футболістів серед порушників податкового законодавства можна пояснити пильною увагою і активною роботою самих податківців країни, які, в буквальному сенсі, "пильнують кожну копійку". На жаль, про українських податківців так говорити не доводиться. Хоча український футбол також сповнений історій про податкові махінації, і деякі з них давно вийшли за рамки кордонів нашої держави. Крім того, в Україні порушенням податкового законодавства грішать не тільки окремі гравці, а й цілі футбольні клуби.

Зокрема, широкий резонанс отримала історія, в якій фігурує столичний клуб "Динамо" (Київ) і його екс-гравець Джермейн Ленс. У 2017 році футболіст зажадав від ФК погасити борг по його зарплаті в розмірі 241 935,48 євро, а також сплатити податки з його заробітної плати в розмірі понад 3 млн грн.

Для вирішення конфлікту Ленсу довелося подати скаргу на клуб в Палату з вирішення спорів ФІФА. Там, погодилися з претензіями гравця із зарплати і навіть констатували, що вимоги до ФК "Динамо" з приводу сплати за Ленса податків теж обгрунтовані. Однак, оскільки українська ДФС погашення боргів від клубу не вимагала, в ФІФА залишили цей пункт скарги футболіста без розгляду.

Пізніше, у ДФС пообіцяли пояснити, чому не вважають за потрібне вимагати від ФК "Динамо" сплатити податків (за скаргою Ленса), але поки питання так і залишається без відповідей.

Як раніше писав УНН, за один сезон футбол в Іспанії дає країні 185 тисяч робочих місць і 4,1 мільярда євро податків. Обіг коштів становить близько 15,7 млрд євро або 1,37% від ВВП Іспанії.

В Україні ж ДФС засекретила від журналістів інформацію про те, скільки податків платять українські ФК.

Також нагадаємо, що офіційні заробітні плати футболістів столичного ФК "Динамо" декларуються на рівні всього 18-20 тис. грн. Всі інші, за даними ЗМІ, гравці отримують з рахунків офшорних компаній. Завдяки такій фінансовій схемі, за словами експерта Павловського, за п'ять років "Динамо" недоплатило до Пенсійного фонду понад 440 млн грн.

Українські Національні Новини

Новини Світу