danilishin-vkazav-na-rizik-nevikonannya-planu-za-vidatkami-z-byudzhetu

Данилишин вказав на ризик невиконання плану за видатками з бюджету

 • 14880 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. На виконання плану за видатками з держбюджету може опосередковано вплинути погіршення кон’юнктури міжнародних фінансових ринків разом із підвищенням облікової ставки Національного банку України. Про це УНН повідомляє з посиланням на особистий експертний коментар голови Ради НБУ Богдана Данилишина у Facebook.

Цитата:

"Погіршення кон’юнктури міжнародних фінансових ринків разом із підвищенням облікової ставки НБУ можуть посилити тиск на зростання вартості державних запозичень в Україні. Це, в свою чергу, обмежуватиме можливості уряду з виконання плану державних запозичень з метою фінансування у повному обсязі видаткової частини державного бюджету та підтримки національної економіки", - повідомив Данилишин.

Деталі

Він нагадав при цьому, що за результатами січня-лютого 2021 року обсяг державних запозичень становив лише 68,6% від запланованого, що стримувало видатки за загальним фондом Державного бюджету, які були здійснені в обсязі 90,7% від розпису звітного періоду.

Що стосується міжнародних фінансових ринків, то Данилишин зауважив зниження вартості державних цінних паперів розвинених країн (передусім, США), що призвело до зростання доходності по них. З його слів, це створює ризик відпливу капіталу з ринків, що розвиваються, який вже був частково реалізований минулого тижня, коли вперше із жовтня 2020 року був зафіксований відплив капіталу з ринків, що розвиваються.

Тим часом в Україні частка нерезидентів у структурі власників ОВДП залишається незмінною на рівні 10%, що свідчить про привабливість цінових умов на цьому ринку для міжнародних інвесторів, вказав Данилишин.

Черговий аукціон Міністерства фінансів із розміщення ОВДП відбувся 9 березня. До держбюджету через гривневі інструменти було залучено 5,2 млрд гривень (з початку березня – 12,2 млрд гривень). Середньозважені ставки 1- та 1,5-річних ОВДП, за якими було залучено 3,2 млрд гривень, було знижено порівняно із попереднім розміщенням на 5 та 8 базисних пунктів відповідно; по 2- та 3-річних ОВДП ставки були незмінними.

"Зниженню доходності державних запозичень на 1,5-річні ОВДП сприяв високий попит, який перевищив обсяг фактичного розміщення у 2,5 рази. Натомість по 2- та 3-річним державним цінними паперам попит був задоволений практично у повному обсязі", - вказав Данилишин.

Доповнення

Загальний фонд Державного бюджету у лютому 2021 року зведено з дефіцитом у 18 млрд грн, за два місяці дефіцит сягнув вже 28,3 млрд грн.

План за видатками у січні-лютому не виконано, і ця тенденція прослідковується вже певний час. Так, аналітики за підсумками першого місяця 2021 року відзначали, що у січні було, зокрема, не використано 10 з 63 млрд грн запланованих на фінансування захищених видатків бюджету, до яких належать передусім зарплати, пенсії, соціальні виплати та обслуговування держборгу. План за видатками у січні не було виконано, адже розпорядники не змогли освоїти всі кошти, які їм спрямував Мінфін, вказували експерти.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    НБУ відновив купівлю валюти на міжбанку

     • 13783 переглядiв

    Лікар-інфекціоніст розповів про особливості вакцини Covishield

     • 50555 переглядiв

    Ціни на нафту впали на очікуваннях даних про запаси у США

     • 15501 переглядiв