dbr-vidkrilo-spravu-cherez-vinesennya-suddyami-vs-rishennya-stosovno-tupitskogo

ДБР відкрило справу через винесення суддями ВС рішення стосовно Тупицького

 • 22329 переглядiв

КИЇВ. 19 липня. УНН. Державне бюро розслідувань відкрило справу за фактом винесення суддями Верховного Суду рішення про незаконність указу Президента України Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду. Про це повідомила головуюча в цьому процесі суддя КАС ВС Наталія Коваленко у Facebook, передає УНН.

Цитата:

“Сьогодні — в день винесення рішення реєстрація кримінального провадження”, — написала Коваленко, коментуючи пост судді ВС Андрія Жука про рішення щодо Тупицького.

Додамо, що в ЗМІ повідомляється, що розпочато досудове розслідування в кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків).

Доповнення

Верховний Суд визнав протиправним та скасував указ Президента України Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Президент України Володимир Зеленський 27 березня підписав указ, яким скасував укази ще часів Януковича про призначення суддями Конституційного Суду України Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Раніше Президент відсторонив Тупицького від посади судді КСУ.

Зеленський вирішив звільнити указом Олександра Тупицького, адже, на його думку, роботу судді супроводжували різні політичні та бізнесові групи.

Перед цим в ОГП вказували, що Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру Тупицькому у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка (ст. 386 та ч. 2 ст. 384 КК України) — й надіслав клопотання Президенту України Володимиру Зеленському щодо відсторонення Тупицького з посади голови КСУ.

А ще наприкінці жовтня ДБР розпочало кримінальне провадження щодо голови КСУ Тупицького.

Це сталося на тлі того, як 27 жовтня Конституційний Суд України визнав такою, що не відповідає Конституції України, статтю 366-1 ККУ, яка передбачає відповідальність за брехню в декларації.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП