derzhatomrehuliuvannia-sproby-vidnovyty-na-zaes-vyrobnytstvo-elektroenerhii-ye-cherhovym-shantazhem-z-boku-okupantiv

Держатомрегулювання: спроби відновити на ЗАЕС виробництво електроенергії є черговим шантажем з боку окупантів

 • 25184 переглядiв

Спроби російських окупантів відновити виробництво електроенергії на Запорізькій атомній електростанції створюють серйозний ризик аварій з радіаційними наслідками через відсутність належного технічного обслуговування.

Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які матимуть транскордонний характер. Про це заявив голова Держатомрегулювання Олег Коріков під час зустрічі із гендиректором МАГАТЕ  Рафаелем Гроссі, повідомляє УНН із посиланням на Держатомрегулювання.

Понад два роки військової окупації, відсутність належного технічного обслуговування та ремонтів, некомпетентний і нелегітимний персонал призвели до суттєвої деградації ядерної та радіаційної безпеки, відсутності спроможності аварійного реагування. Крім того Каховське водосховище, яке виконувало важливу функцію безперебійного водопостачання особливо при експлуатації енергоблоків ЗАЕС на енергетичних рівнях потужності, знищене внаслідок підриву російськими загарбниками дамби Каховської ГЕС. Тому будь-які спроби відновити зараз на ЗАЕС виробництво електроенергії є черговим цинічним шантажем з боку російських окупантів

- заявив Олег Коріков.

Голова Держатомрегулювання зазначив, що безпечна експлуатація ЗАЕС можлива лише після її демілітаризації, деокупації та повернення під контроль України.

Коріков підкреслив, що постійні обстріли російськими військовими об’єктів енергетичної інфраструктури України, які призводять до повних або часткових знеструмлень, створюють додаткові ризики для ядерної та радіаційної безпеки об’єктів ядерної енергетики,.

Під час зустрічі голова Держатомрегулювання та гендиректор МАГАТЕ також обговорили роботу постійних моніторингових місій Агентства на українських атомних станціях, зокрема й на окупованій Запорізькій АЕС, та низку пропозицій щодо розширення їх функцій.

Нагадаємо

23 березня ворожі обстріли пошкодили лінію електропередач, в результаті чого двічі за день була виведена з роботи додаткова схема живлення Запорізької атомної електростанції.

Популярні

Новини по темі

Миколаїв: мер повідомив про ворожу атаку балістикою

 • 29152 переглядiв

росіяни обстріляли Українськ на Донеччині: двоє поранених

 • 26797 переглядiв