derzhava-schorichno-vtrachaye-vid-10-do-40-mlrd-grn-cherez-tinovu-gorilku-ekspert

Держава щорічно втрачає від 10 до 40 млрд грн через "тіньову" горілку - експерт

 • 7013 переглядiв

КИЇВ. 19 лютого. УНН. Через тіньовий ринок алкоголю держава щороку недоотримує близько 10 млрд грн акцизного збору. Таку думку висловив економіст Володимир Дубровський, передає УНН з посиланням на дослідження Vox Ukraine.

"За оцінками ринкових експертів, обсяги незареєстрованого (і тому неоподаткованого) виробництва міцних напоїв майже дорівнюють офіційним обсягам. А значить, бюджет недоотримує близько 10 млрд грн акцизного збору", - розповів Дубровський.

Сьогодні нелегальний алкоголь виготовляють як в домашніх умовах, так і на сучасних заводах. Останні працюють у додаткову зміну, уникаючи сплати акцизного збору, наголосив експерт.

"Неофіційні сільськогосподарські культури висаджують на неофіційно орендовану землю, яка становить майже 40% від усієї ріллі. За оцінками Всеукраїнської аграрної ради, втрати доходів можуть становити 40 млрд грн, хоча консервативна оцінка говорить про 16 млрд грн", - пояснив Дубровський.

Додамо, що під час цьогорічного форуму у Давосі, нелегальний алкоголь було визнано глобальною загрозою

Загалом, в Україні, за останні три роки легальне виробництво горілки скоротилося в півтора рази, а тіньовий ринок алкогольних напоїв тільки за минулий рік - виріс мінімум у 8 разів.

При цьому, за словами генерального директора компанія Eastern Beverage Trading Ольги Івушкіної, на стагнацію легального алкогольного ринку держава не звертає уваги вже кілька років поспіль. 

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Випуск новин станом на 22 годину 16 лютого

     • 5069 переглядiв

    Карантин через ГРВІ оголосили в Ужгороді

     • 12447 переглядiв

    У ЦВК призначили перші вибори в 40 ОТГ на 29 квітня

     • 10518 переглядiв