derzhavni-zmi-kitayu-zminili-ton-schodo-ssha-naperedodni-zustrichi-lideriv-ap

Державні ЗМІ Китаю змінили тон щодо США напередодні зустрічі лідерів - AP

 • 150078 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Напередодні довгоочікуваної зустрічі в середу між президентом США Джо Байденом і китайським лідером Сі Цзіньпіном китайські державні ЗМІ змінили тон щодо США з менш негативним освітленням, закликами до повернення до більш теплих зв'язків і розповідями про американців, які мають позитивні зв'язки з країною, повідомляє AP, пише УНН.

Деталі

Така ситуація послідувало за кількома роками безпрецедентної напруженості між двома країнами з таких питань, як торгівля та технології, статус Тайваню та Гонконгу та походження COVID-19.

Китайські ЗМІ зосередили увагу на недавньому візиті членів Філадельфійського оркестру, приуроченому до 50-річчя його історичної поїздки до Китаю, яка допомогла налагодити американсько-китайські зв'язки, що тоді ще зароджувалися, а також на ще одному візиті членів групи Flying Tigers. американських військових льотчиків, які допомагали Китаю боротися з Японією у Другій світовій війні, вказує видання.

"Китайський народ ніколи не забуде старого друга, і це важливе послання, яке ми хочемо надіслати американському народу", - повідомила в середу офіційна газета Комуністичної партії People's Daily у своєму закордонному виданні.

В останні дні офіційне інформаційне агентство Xinhua, як вказано, опублікувало серію з п'яти частин про відносини США та Китаю, у якій міститься заклик до країн «йти назустріч один одному» та «працювати разом, щоб повернутися на шлях здорового та стабільного розвитку».

Але там також був  заклика до США виконати домовленості, досягнуті Байденом та Сі Цзіньпіном під час їхньої зустрічі на Балі в листопаді минулого року, зазначає видання.

"Лише якщо ми повернемося до Балі, ми зможемо з нетерпінням чекати на Сан-Франциско", - ідеться в повідомленні.

Два лідери домовилися на Балі про сфери співробітництва, включаючи боротьбу зі зміною клімату та підтримку глобальної фінансової, медичної та продовольчої стабільності. Китай заявляє, що США відхилилися від своїх обіцянок «не шукати нової холодної війни», «поважати китайську систему» та «не протистояти Китаю за допомогою зміцнення своїх відносин із союзниками».

«Лише за хорошого регулювання американо-китайських відносин можна підвищити добробут двох народів, сприяти прогресу людського суспільства і зробити внесок у мирний розвиток у всьому світі», - ідеться у повідомленні People's Daily в середу. 

Навіть націоналістична та конфронтаційна газета Global Times у своїй статті у середу закликала дві країни до співпраці.

Доповнення

Як зазначає видання публікації у державних ЗМІ широко розглядаються як відображення офіційної політики.

І в останні роки китайські державні ЗМІ часто приділяли велику увагу негативному висвітленню Сполучених Штатів. 

Критичне висвітлення подій у США та інших західних країнах спрямоване на те, щоб показати, наскільки добре у порівнянні з ними справи в Китаї, сказав Девід Бандурскі, виконавчий директор незалежного China Media Project. 

Нові формулювання щодо співпраці зі США у державних ЗМІ відображає те, що Китай говорив останніми місяцями, працюючи над виправленням напружених відносин з Австралією та деякими європейськими країнами, сказав Бандурскі.

Попри зміну тону, мало хто очікує на істотні зміни у загальному напрямі відносин між двома країнами, пише видання.

"Фундаментальних змін немає, вони відзначили вас як конкурента", - сказав Сіма Нан, коментатор з міжнародних справ з більш ніж 3 мільйонами передплатників у Weibo, популярному додатку для соціальних мереж.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    СБУ відкрила кримінальну справу проти Ірини Фаріон

     • 70055 переглядiв