ukenru
desyat-dniv-protestiv-iran-aktivizuvav-areshti-aktivistiv-ta-zhurnalistiv

Десять днів протестів: Іран активізував арешти активістів та журналістів

 • 126328 переглядiв

КИЇВ. 26 вересня. УНН. Іран активізував арешти активістів та журналістів у рамках придушення громадянського суспільства. Протести проти режиму продовжують вирувати по всій країні десятий день поспіль. Про це УНН пише посилаючись на AFP.

Деталі

Згідно з Комітетом захисту журналістів (CPJ), що базується у Вашингтоні, вісімнадцять журналістів були ув'язнені з того часу, як на початку цього місяця спалахнули протести через смерть 22-річної Махси Аміні, яку було заарештовано поліцією моралі.

Затримано також численних активістів та адвокатів, зокрема відомого борця за свободу слова Хосейна Ронагі, якого було заарештовано минулими вихідними, повідомляють персомовні ЗМІ.

Арешти відбуваються на додаток до суворих обмежень в Інтернеті та блокування сайтів, включаючи Instagram та WhatsApp, що, за словами активістів, спрямоване на те, щоб подробиці протестів не просочувалися у світ.

За даними CPJ, серед 18 затриманих журналістів є фотожурналіст Ялда Муайєрі, яка отримала міжнародне визнання за культову фотографію протестів 2019 року.

Тим часом влада також заарештувала п'ятьох відомих представників релігійної меншості бахаї в різних містах країни, заявила представник Міжнародної спільноти бахаї при ООН у Женеві.

Бахаї, найбільша немусульманська релігійна меншість Ірану, але не визнана в Ісламській Республіці, вже зазнали репресій ще до того, як почалися протести з арештами високопоставлених діячів.

Додамо

За офіційними даними, з початку заворушень загинула щонайменше 41 людина, переважно протестувальники, але в тому числі й співробітники сил безпеки Ісламської республіки.

Українські Національні Новини

Новини Світу