direktor-institutu-transplantologiyi-bez-zmini-zakonu-mi-z-1-sichnya-zupinimo-vsi-operatsiyi

Директор Інституту трансплантології: без зміни закону ми з 1 січня зупинимо всі операції

 • 19819 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. У разі якщо парламент не відстрочить вступ в силу нового зона про трансплантацію, в Національному інституті трансплантології, з 1 січня 2019 року, будуть зупинені всі операції, а черга на них розписана на 4 місяці вперед. Про це в ексклюзивному коментарі УНН розповів директор Національного інституту хірургії і трансплантології ім.О.О.Шалімова - Керівник відділу хірургії шлунково-кишкового тракту Олександр Усенко.

"Якщо цей закон не відтермінують, а це не зроблено, то я не маю права працювати. З 1 січня вся трансплантація - поза законом. Я у нас в Інституті не маю права робити трансплантації", - сказав глава Інститут трансплантології.

Він зазначив, що черга на трансплантацію розписана на 4 місяці вперед.

"Ми не будемо робити ці операції. Ми готові, але ми не маємо права за законом це робити", - підкреслив Усенко.

Лікарі чекають підзаконного акту, який дозволить їм проводити операції, а інакше будь-яка операція з трансплантації, проведена лікарем в Україні після 1 січня 2019 року, стане кримінально караним діянням.

Як повідомляв УНН, Верховна Рада України обійшла своєю увагою внесення змін до розділу VII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини" про перенесення терміну введення в дії. Якщо ж ці зміни не будуть прийняті, то з 1 січня в Україні будуть зупинені всі операції по транспланатціі.

Головна проблема полягає в тому, що МОЗ України не розробило необхідних підзаконних актів для введення в дію закону "Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині", а це означає, що, як тільки закон вступить в силу, і рідна і трупна трансплантація в країні стане неможливою через відсутність необхідних нормативно-правових документів. Саме тому закон треба відкласти, щоб не допустити катастрофи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВР не змогла відстрочити запуск трансплантології

Українські Національні Новини

Політика