diyetolog-dav-poradu-pro-osoblivosti-kharchuvannya-dlya-uniknennya-sezonnoyi-depresiyi

Дієтолог дав пораду про особливості харчування для уникнення сезонної депресії

 • 24927 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. Щоб не впасти в сезонну депресію при зменшенні кількості сонячного світла, потрібно їсти сезонні овочі і морську рибу. Про це сказав дієтолог Борис Скачко в коментарі УНН.

"Перше, що потрібно додавати в раціон, вірніше, залишити в раціоні, це все-таки сезонні овочі. У нас є морква, буряк, капуста, селера, пастернак. Тобто, ось ці ось рослини, вони дуже цінні тим, що там багато активних речовин корисних. Багато вітамінів, макро-, мікроелементів, які як раз підтримують активний обмін речовин і не дають впасти в сезонну депресію. Тому ось їх треба обов'язково залишати в раціоні, вони допоможуть. Що ще важливо - це, все-таки, білки. Все-таки, організм працює на білках, і білки потрібні для того, щоб обмін речовин йшов добре в нервовій системі. А він там же йде добре і в імунній системі. Потрібно і те, й інше підтримати, тому що вони взаємопов'язані", - сказав Борис Скачко, відповідаючи на запитання, як харчуватися при скороченні сонячного світла.

Він зазначив, що якщо у людини виникає депресія, то це говорить про те, що у неї є якийсь імунодефіцит.

"Тому в раціоні, особливо в першій половині дня, повинні залишатися риба і птиця. Вони допомагають в цьому питанні. Те, що сирі продукти приносять більше користі - це міф, тому що наша травна система не готова до перетравлювання сирих рослинних продуктів. Тому, кращий варіант, все-таки, - термічна обробка. Це і дезінфекція від коронавірусу, який не можна зняти, він до літа як мінімум буде тут з нами крутиться-крутитися в навколишньому середовищі, і це ж треба, щоб отримати повноцінно всі корисні речовини з цих продуктів", - додав дієтолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтолог розповіла, чи варто дорослим пити молоко

За його словами, при зменшенні кількості сонячного світла восени варто їсти морську рибу.

"Морська риба містить достатню кількість вітаміну D, поліненасичених жирних кислот, тому її в раціоні потрібно залишати. У будь-якому випадку, вона хоча б через день повинна потрапляти в організм", - сказав Борис Скачко.

Він зазначив, що синтетичні полівітаміни вживати не варто, тому що вони практично не засвоюються організмом.

"Тому, їх немає сенсу вживати. А які вітаміни - 400 грамів щільних овочів, без картоплі, якщо виключити картоплю - це добова доза вітамінів, макро-, мікроелементів. Тобто, тарілка борщу через день, і все - про авітаміноз і дефіцит вітамінів можна забути", - додав дієтолог.

Нагадаємо, дієтолог розповіла, які є українські суперфуди.

Українські Національні Новини

Суспільство