ekspert-pro-rekordne-zrostannya-tsin-na-gaz-v-yevropi-tse-vpline-na-promislovist-ukrayini

Експерт про рекордне зростання цін на газ в Європі: це вплине на промисловість України

 • 33329 переглядiв

КИЇВ. 29 липня. УНН. Зростання цін на газ в Європі до 500 дол. за 1 тис. кубометрів може вплинути на промисловість в Україні і на населення, якщо НАК “Нафтогаз України” змінить свою політику. Про це в коментарі УНН розповів експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

Деталі

Землянський акцентував увагу на тому, що "Газпром" виконує поставки газу в Європу в контрактних обсягах, більш того зростання обсягів поставок наближаються до історичного максимуму.

"Газпром" забронював додаткові 15 млн кубів на добу на місячних аукціонах. Як це буде відбиватися тут на цінах, це питання. Тому що, ми в сезоні закачування. Ціна на газ буквально з позавчорашнього дня пішла вгору. До цього він котирувався в межах 460 дол., по повній програмі котируванні пішли вгору. Відповідно, цей газ, який треба буде реалізовувати, як мінімум, промисловий. Нехай навіть він буде змішуватися частково з українським газом, все ж ціна буде досить висока ", - розповів Землянський.

Що стосується вартості газу для населення, то тут звичайно багато залежить від "Нафтогазу".

"Для населення це питання до НАК "Нафтогаз України". Контракт, який укладений з "Енергією" і пропозиція, яку робить "Нафтогаз" 7,96-7,99 (грн / куб.м з ПДВ - ред.) - цей проміжок поки залишається. Ніяких інших заяв з боку "Нафтогазу" не було", - сказав Землянський. Землянський нагадав, що Зеленський збирає РНБО з питання тарифів на електроенергію для населення.

"Ось подивимося, що РНБО вирішить. Хоча мені не особливо зрозуміло навіщо збирати РНБО, тому що тарифне питання повинні вирішувати відповідні, компетентні органи: Міненерго, НКРЕКП, Кабмін і Верховна Рада, яка має повноваження змінювати нормативно-правову базу. В принципі, маючи монобільшість можна ситуацію на ринку газу і на ринку електроенергії поміняти якщо на те є політична воля", - расказал Землянський.

Доповнення

Раніше повідомлялося, що небажання "Газпрому" збільшувати поставки газу через Україну спровокувало зростання цін в Європі до небувалих максимумів. Ціни в Європі злетіли до 500 дол. за 1 тис. кубометрів.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський заявив, що на засіданні РНБО планують розглянути питання тарифів на електроенергію для населення.

Додамо

З 1 січня 2021 року в Україні значно зросли тарифи на комуналку, причому - як за світло, так і за газ. Це обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту.

Так, з початку року було скасовано пільговий тариф в 90 коп/кВт-година для населення на перші 100 кВт-год електроенергії і встановлений єдиний тариф на рівні 1,68 грн/кВт-год. Постанова Кабміну, якою підвищується ціна, прийнята нібито щоб уникнути стрімкого зростання тарифу для населення із січня 2021 року, тому пояснили в Міненерго.

Зараз питання "вирішили" компенсаціями - українцям роздадуть 1,4 млрд грн з держбюджету, але не всім, а тільки окремим категоріям населення.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Києві кур'єр на мотоциклі зіткнувся з мікроавтобусом

     • 24153 переглядiв