ekspert-pro-zaiavu-lukashenka-shcho-rb-hotuietsia-do-viiny-potentsial-armii-bilorusi-bilsh-nizh-serioznyi

Експерт про заяву лукашенка, що рб готується до війни: потенціал армії білорусі більш ніж серйозний

 • 128884 переглядiв

білоруська армія має серйозний потенціал з руйнівними можливостями, такими як РСЗВ "Полонез", які можуть загрожувати НАТО, країнам Балтії та Польщі, але їй не вистачає недавнього бойового досвіду, вважає військовий експерт.

Потенціал армії білорусі більш ніж серйозний, є відповідні засоби ураження, зокрема РСЗВ "Полонез", які можуть створити певні загрози потенційному противнику. В першу чергу - країнам НАТО, країнам Балтії. Таку думку журналісту УНН висловив військовий експерт Дмитро Снєгирьов, коментуючи заяву самопроголошеного президента білорусі олександра лукашенка про те, що мінськ готує війська до можливих бойових дій.

"Сухопутні війська республіки білорусь нараховують до 40 тис. Боєздатними є декілька бригад: бригади швидкого реагування, бригада повітряно-десантних військ. Плюс в армії республіки білорусь не було реального бойового досвіду за останні десятиліття. Але, менше з тим, потенціал армії білорусі більш ніж серйозний, є відповідні засоби ураження, зокрема РСЗВ "Полонез", які можуть створити певні загрози потенційному противнику. В першу чергу - країнам НАТО, країнам Балтії та Польщі", - сказав Снєгирьов.

Він нагадав заяву лукашенка щодо можливості реалізації так званого Сувалкського коридору. Сувалкський коридор - територія на кордоні між Литвою і Польщею, через яку країни Балтії з'єднані з рештою ЄС. Снєгирьов зазначив, що це сухопутна ділянка, яка за задумом росіян має з’єднати республіку білорусь з калінінградською областю рф.

"Останні заяви його свідчать про те, що білорусь російська федерація використовує як елемент своєї військово-політичної доктрини щодо підвищення ставок у протистоянні з блоком НАТО. Тобто, загрози начебто йдуть не від путіна, а від республіки білорусь. Ось це найбільш небезпечний сценарій, коли під виглядом збройних сил білорусі можуть бути задіяні, або квазі формування росії, на кшталт пвк "вагнер", так й відповідно підрозділи регулярних військ рф, які можуть бути використані у протистоянні з країнами НАТО під виглядом збройних сил республіки білорусь", - розповів Снєгирьов.

Тобто, за його словами, знову так званий гібридний характер війни, який був елементом військового вторгнення рф у 2014 році на сході України.

"Ось це найбільш небезпечний сценарій. Тому варто говорити про те, що подібними заявами, в першу чергу, російська федерація йде на підвищення так званих ставок. При чому всі ці "загрози" лукашенка співпадають по часу з різкою активізацією російського наступу на лінії фронту в Україні й, відповідно, інтенсифікацією ракетних обстрілів української енергетичної інфраструктури", - вважає Снєгирьов.

Він зазначив, що з іншого боку російська федерація заявляє про свою готовність до так званих "мирних перемовин", але на російських умовах.

"Тобто фіксація стану подій безпосередньо на лінії фронту. рф не випадково пішла в наступ, щоб мати можливість до травня, скажімо так, з позицій можливого контролю всієї території Донецької області, виходити на так звані мирні перемовини. Тобто всі ці загрози лукашенка – це елемент примусу заходу до початку так званих мирних перемовин з росією", - сказав Снєгирьов.

Наразі нарощення військ рф у білорусі не відбувається - Держприкордонслужба02.04.24, 15:04

Контекст

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що мінськ не хоче війни, але готує війська до можливих бойових дій. Вранці, 2 квітня, стало відомо, що збройні сили білорусі розпочали військові навчання у двох регіонах, що межують Україною, Литвою та Польщею. Зокрема вони пройдуть на території Вороновського району Гродненської області. 

Популярні

Новини по темі

Сапери на Донеччині знешкодили авіабомбу ФАБ-500

 • 31451 переглядiв