ekspert-rozpovila-pro-novu-geografiyu-rinku-pratsi-ta-naybilsh-zatrebuvani-spetsialnosti

Експерт розповіла про нову географію ринку праці та найбільш затребувані спеціальності

 • 742409 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. В Україні почав оживати ринок праці. Зараз на великих сайтах із працевлаштування відкрито 75-85 тис. вакансій. Загалом, за півтора роки повномасштабного вторгнення базова структура ринку праці не помінялася. Про це УНН в коментарі розповіла експерт ринку праці Тетяна Пашніна.

Деталі

Зараз в лідерах на ринку працевлаштування «універсальні» професії, в сферах продажу, торгівлі, виробництва. Вони були в лідерах і до масштабної війни, і зараз їх кількість не зменшується.

Цитата

«На зараз у більшості професійних сфер, таких як банки, бухгалтерія, закупівлі, консалтинг, маркетинг тощо, фахівець який шукає роботу, може знайти декілька тисяч пропозицій по всій Україні», - відмічає Тетяна Пашніна.

Лідером ринку по кількості вакансій залишається Київ, наразі тут доступно більше 26 тисяч пропозицій. Львів зараз більш активний ніж Харків, а Дніпро не так «здало» позиції цього року, там зараз доступно 4 тисячі вакансій, як і в Одесі. Хоча традиційно влітку Одеса мала більше пропозицій через море і туризм, зараз там шукають сушистів, офіціантів, покоївок, операторів по ремонту платіжних терміналів, водіїв, тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зросла кількість пропозицій віддаленої роботи: шукають вчителів англійської мови і майстрів з виготовлення іграшок

«В Харкові 3300 вакансій, це хороша цифра, враховуючи, що рік тому їх було 900. На шостому місті по кількості вакансій завжди було Запоріжжя, там 1300 вакансій, як і у Івано-Франківську. Війна «ударила» по ринку праці в Запоріжжі», - зауважує експерт.

Загалом географічно ринок праці помінявся, західні регіони більш активні як роботодавці, більш багаті на заробітну плату. Згідно останній аналітиці на сайті з пошуку роботи, середня зарплата в західних регіонах зросла, у східних піднімається в залежності від тиші на фронті. «Зарплата там не росте, бо бізнес не іде так активно, як хотілося б. Інвестори не розуміють перспектив, тому не роблять вкладів», - каже Тетяна Пашніна.

Вкрай важко виділити спеціальності, які зараз затребувані. Через сезонні роботи потрібні комбайнери, трактористи тощо. Підприємствам не вистачає працівників робочих спеціальностей – слюсарів, швачок, інженерів, технологів, яких і так було не багато на ринку праці.

«Вкрай важко спрогнозувати, якою буде ситуація на ринку праці восени. Дуже хотілося б щоб не стало гірше. Хотілося б почати поступово розбудовувати східні регіони», - додає Пашніна.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі