gensek-nato-nadislav-moskvi-list-iz-propozitsiyami-schodo-dialogu

Генсек НАТО надіслав Москві лист із пропозиціями щодо діалогу

 • 23428 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг надіслав листа міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову з пропозицією продовжити діалог у межах Ради Росія-НАТО. Про це Генсек заявив на спільному з британським прем'єром брифінгу у четвер у Брюсселі, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Сьогодні вранці я надіслав листа міністру закордонних справ Лаврову, в якому повторив своє запрошення Росії продовжити наш діалог у межах серії зустрічей у Раді Росія-НАТО, щоб знайти дипломатичний шлях уперед”, — сказав Столтенберг.

Деталі

За його словами, у НАТО готові вислухати побоювання Росії та обговорити шляхи збереження та зміцнення основних принципів європейської безпеки.

“Ми запропонували взаємні брифінги з навчань та ядерної політики, способи підвищення прозорості та зниження ризиків у військовій діяльності, зниження космічних та кіберзагроз, серйозний контроль над озброєннями, включаючи ядерну зброю та ракети середньої та малої дальності наземного базування. Ці сфери є порядком денним для конструктивного діалогу”, — сказав Генсек Альянсу.

Контекст

Українська влада та західні партнери в останні кілька місяців звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення та посилення російської дезінформації.

Головна вимога голови Кремля полягає в гарантіях від США та їхніх союзників, що НАТО не розширюватиметься далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Росія виставила низку вимог щодо так званих "гарантій безпеки" до США та НАТО. Зокрема, це стосується скорочення американських військ та озброєнь у Європі, а також відмови від подальшого розширення Північноатлантичного альянсу на схід за рахунок прийому до НАТО України та Грузії. Серія переговорів, що відбулася у Женеві, Брюсселі та Відні у січні, закінчилася, за словами Москви, "безуспішно", що збільшує ризик ескалації конфлікту навколо України. Проте, Москва чекала і на письмові відповіді, які США та НАТО передали РФ 26 січня. Після цього президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не побачила у відповіді Заходу щодо "гарантій безпеки" обліку трьох ключових вимог, включаючи нерозширення НАТО.

Захід закликає Москву відвести війська від українського кордону та загрожує масштабними санкціями у разі можливого вторгнення. Росія заперечує плани вторгнення.

Українські Національні Новини

Політика