golova-obsye-poperedzhaye-scho-rizik-viyni-nayvischiy-za-30-rokiv

Голова ОБСЄ попереджає, що "ризик війни" найвищий за 30 років

 • 15606 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау, який вступив на посаду чинного голови ОБСЄ, на першому в 2022 році засіданні Постійної ради ОБСЄ зазначив, що "ризик війни в регіоні ОБСЄ зараз вище, ніж будь-коли раніше за останні 30 років", пише УНН з посиланням на AP.

Напруженість, пов'язана з Україною, і вимоги Росії до Заходу знову стали предметом обговорення на засіданні Організації з безпеки і співробітництва у Європі в четвер у Відні.

Цитата:

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау у своєму вступному слові зазначив, що "ризик війни в регіоні ОБСЄ зараз вище, ніж будь-коли за останні 30 років".

"Протягом кількох тижнів ми стикаємося з можливістю серйозної військової ескалації у Східній Європі", - сказав Рау.

"Нещодавно ми почули вимоги про гарантії безпеки, пов'язані з важливою частиною простору ОБСЄ, і відновлення дискурсу про сфери впливу. Усі ці аспекти вимагають серйозної міжнародної оцінки і належної реакції", - вважає він.

Рау підкреслив необхідність "зосередитися на мирному врегулюванні конфлікту в Україні та навколо неї. При повній повазі суверенітету, територіальної цілісності та єдності України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Доповнення

Росія і Захід зайняли безкомпромісну позицію під час переговорів цього тижня, щоб обговорити напруженість навколо України. У той час як Москва вимагала зупинити розширення НАТО, Вашингтон і його союзники категорично відкинули такі вимоги.

Переговори Росія-США в понеділок в Женеві і зустріч Росія-НАТО в середу в Брюсселі не змогли скоротити розрив у позиціях, хоча сторони залишили відкритою можливість для майбутніх переговорів з контролю над озброєнням і щодо способів запобігання військових інцидентів між Росією і Заходом, відзначає AP.

Переговори проходять на тлі того, як українська влада і західні партнери звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Переговори з РФ відбулися з США, НАТО і ОБСЄ - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня в Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Українські Національні Новини

Політика