golova-tsru-dzvoniv-moskvi-pislya-zakolotu-prigozhinu-wsj

Голова ЦРУ дзвонив москві після "заколоту" пригожина - WSJ

 • 1033496 переглядiв

КИЇВ. 1 липня. УНН. Директор ЦРУ Вільям Бернс таємно зв'язувався зі своїм російським колегою після невдалого заколоту лідера "групи вагнера" євгенія пригожина, заявивши, що США не причетні до внутрішнього хаосу в росії, з посиланням на офіційних осіб, обізнаних з цим питанням, повідомило в п'ятницю The Wall Street Journal, пише УНН.

Деталі

Телефонна розмова Бернса з сергієм наришкіним, головою російської служби зовнішньої розвідки, як зазначено, вважається контактом між двома урядами найвищого рівня після спроби заколоту. 

"Спілкування Бернса, колишнього дипломата, якого часто використовують для передачі делікатних повідомлень росії та іншим країнам, є частиною ширшої стратегії Білого дому, спрямованої на те, щоб дати зрозуміти путіну і його найближчому оточенню, що США не відіграють жодної ролі в кроці пригожина і не прагнуть нагнітати напруженість у росії", - пише видання.

У приватному порядку офіційні особи США заявляють, що не хочуть давати кремлю приводу покладати провину за заколот і його наслідки на зовнішніх ворогів росії.

Повідомлення від начальника Центрального розвідувального управління звучало так: "США не брали участі. Це внутрішня справа росії", - сказав один із чиновників.

Інших подробиць розмови, що відбулася цього тижня після того, як пригожин у суботу раптово зупинив марш своїх військ на москву, встановити не вдалося.

Білий дім відмовився від коментарів. "Ми не збираємося вдаватися в подробиці окремих дипломатичних дискусій", - сказав чиновник.

За словами американського чиновника, на початку цього місяця Бернс без попередження вирушив в Україну, щоб порадитися з Президентом України Володимиром Зеленським та представниками української розвідки.

"Як і в інших поїздках, директор зустрівся зі своїми колегами з української розвідки та Президентом Зеленським, підтвердивши прихильність США до обміну розвідданими, щоб допомогти Україні захиститися від російської агресії", - сказав посадовець, додавши, що поїздка очільника ЦРУ, про яку раніше повідомляла Washington Post, відбулася до повстання пригожина.

Доповнення

У США і росії були лише епізодичні контакти на високому рівні відтоді, як путін наказав своїм військовим вторгнутися в Україну в лютому 2022 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Голова ЦРУ дзвонив москві після "заколоту" пригожина - WSJ

     • 1033496 переглядiв