gorbachov-pomer-vrazhenim-i-spantelichenim-ukrayinskoyu-viynoyu-perekladach-politika

Горбачов помер шокованим і спантеличеним українською війною - перекладач політика

 • 415892 переглядiв

КИЇВ. 2 вересня. УНН. Михайло Горбачов був шокований і спантеличений українською війною за кілька місяців до своєї смерті, а останніми роками психологічно пригнічений погіршенням відносин Москви з Києвом, повідомив у четвер його перекладач в інтерв'ю Reuters, пише УНН.

Деталі

Павло Палажченко, який пропрацював із покійним радянським президентом 37 років і був поряд з ним на численних американо-радянських самітах, кілька тижнів тому розмовляв з Горбачовим телефоном і сказав, що він та інші були вражені тим, наскільки він травмований подіями в Україні.

"Не тільки операція (війна - ред.), що розпочалася 24 лютого, а й уся еволюція відносин між росією та Україною за останні роки стала для нього дуже, дуже великим ударом. Це справді розчавило його емоційно та психологічно, – сказав Палажченко в інтерв'ю Reuters. - У наших з ним розмовах нам було цілком очевидно, що він був шокований і спантеличений тим, що відбувається з різних причин. Він вірив не лише у близькість російського та українського народів, він вважав, що ці дві нації змішалися".

Позиція Горбачова щодо України була складною та суперечливою у його власному розумінні, сказав Палажченко, бо покійний політик все ще вірив в ідею Радянського Союзу.

"Звичайно, у його серці свого роду ментальною картою для нього і для більшості людей його політичного покоління, як і раніше, є якась уявна країна, що включає велику частину колишнього Радянського Союзу", - сказав Палажченко.

Але Горбачов не став би вести війну, щоб відновити неіснуючу країну, якою він керував з 1985 по 1991 рік, припустив він.

Горбачов прийняв рішення не надавати коментарі щодо України, за винятком схвалення лютневої заяви, в якій міститься заклик до якнайшвидшого припинення бойових дій та вирішення гуманітарних проблем, додав перекладач.

"Він любив говорити, що історія – дама непостійна. Я думаю, що він вірив і сподівався, що остаточний вердикт буде для нього позитивним", - підсумував Палажченко.

Доповнення

Україна заборонила в'їзд Горбачову у 2016 році після того, як він сказав британській газеті Sunday Times, що вчинив би так само, як путін у 2014 році, анексувавши Крим.

"Я завжди на боці вільного волевиявлення народу, і більшість у Криму хотіла возз'єднатися з росією", - сказав тоді Горбачов, маючи на увазі підсумки "референдуму", який Київ та Захід назвали незаконним.

Деякі політики також звинувачують Горбачова у початковому приховуванні Радянським Союзом Чорнобильської ядерної катастрофи у 1986 році.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Середня зарплата лікарів у першому півріччі зросла у 1,5 раза

     • 163300 переглядiв

    Кабмін ввів санкції проти росатому: у списку понад 700 осіб

     • 233233 переглядiв

    Данія проведе зиму без будь-яких обмежень на COVID-19 - МОЗ

     • 256375 переглядiв

    Україна з перемоги стартувала на Євробаскеті-2022

     • 141473 переглядiв