gretsiya-ta-kipr-proti-priskorenogo-vstupu-ukrayini-do-yes-zmi

Греція та Кіпр проти "прискореного" вступу України до ЄС - ЗМІ

 • 130694 переглядiв

КИЇВ. 27 травня. УНН. Греція та Кіпр підтримують членство України в ЄС, але виступають проти прискорення цього процесу, як запропонували кілька східноєвропейських країн. У цьому контексті вони згадують про європрагнення Західних Балкан, з посиланням на дипломатичні джерела повідомляє Euractiv, пише УНН.

Деталі

Згідно з джерелами в МЗС Греції, позиція країни полягає в тому, що необхідно дотримуватись усіх процедур, передбачених статтею 49 Договору про ЄС.

Водночас, Афіни надають особливого значення процесу приєднання Західних Балкан, який має бути продовжений і прискорений, повідомили джерела, додавши, що Афіни наполягають на тому, що європейська перспектива регіону є безпосереднім пріоритетом.

На запитання, чи погодиться Греція надати Україні статус кандидата в червні, джерело, близьке до цього питання, сказало, що Афіни хочуть спочатку побачити пропозицію Єврокомісії, хоча загалом вона позитивно ставиться до такої перспективи за умови, що серед держав-членів буде одностайність, що не так наразі.

Що стосується Республіки Кіпр, джерела в уряді повідомили, що там вважають за необхідне спочатку подивитися, у якому напрямку розвиватиметься думка Європейської комісії. Якщо вона буде позитивною, Кіпр погодиться на пропозицію на користь надання Україні статусу кандидата. Проте джерело додало, що повинні суворо дотримуватися всі відповідні процедури, тому процес приєднання буде тривалим.

За словами кіпрських джерел, у такому рівнянні необхідно враховувати питання країн-кандидатів із Західних Балкан, багато з яких уже зробили великі кроки для вступу до ЄС, здійснивши необхідні реформи та виконавши низку зобов'язань.

Раніше

У МЗС України вказували, що несправедливо прив‘язувати надання Україні статусу кандидата в члени ЄС до прогресу в інтеграції Західних Балкан.

Українські Національні Новини

Політика