hrossi-zaklykav-utrymuvatysia-vid-bud-iakykh-dii-yaki-porushuiut-pryntsypy-mahate-shchodo-zapobihannia-yadernii-avarii-na-zaes

Гроссі закликав утримуватися від будь-яких дій, які порушують принципи МАГАТЕ щодо запобігання ядерній аварії на ЗАЕС

 • 21166 переглядiв

Генеральний директор МАГАТЕ закликав до максимальної військової стриманості та повного дотримання п'яти конкретних принципів для запобігання ядерній аварії та забезпечення цілісності Запорізької атомної електростанції після того, як серія атак безпілотників значно підвищила ризик.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав утримуватися від будь-яких дій, що порушують п’ять конкретних принципів МАГАТЕ щодо запобігання ядерній аварії та забезпечення цілісності Запорізької атомної електростанції. Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ за результатами засідання у штаб-квартирі у Відні щодо ситуації на Запорізькій АЕС 11 квітня, передає УНН.

Деталі

"Генеральний директор Рафаель Гроссі закликав до максимальної військової стриманості та повного дотримання п’яти конкретних принципів захисту Запорізької АЕС через кілька днів після того, як серія атак безпілотників "суттєво" підвищила ризик ядерної аварії на АЕС", - ідеться в повідомленні.

Гроссі зазначив, що надзвичайно важливо переконатися, що "ці безрозсудні напади не знаменують початок нового та дуже небезпечного фронту війни".

Я рішуче закликаю осіб, які приймають військові рішення, утримуватися від будь-яких дій, які порушують п’ять конкретних принципів МАГАТЕ щодо запобігання ядерній аварії та забезпечення цілісності станції, і я закликаю міжнародне співтовариство активно працювати над деескалацією того, що є дуже серйозним

- сказав Гроссі.

У МАГАТЕ наголосили, що це вперше з листопада 2022 року, коли ЗАЕС зазнала прямого удару у військових діях.

Також зазначається, що експерти МАГАТЕ провели обхід майданчика протягом останнього тижня, відвідавши головні диспетчерські пункти шести реакторних блоків, лабораторію радіаційного моніторингу за межами майданчика, а також сховище радіоактивних відходів майданчика.

Однак, як повідомляється, їм не було надано доступу ні до частин турбінного залу 2-го блоку, коли вони заходили на цей реактор, ні до деяких частин сховища з відходами, що означало, що вони не змогли перевірити його поточний статус.

"У цих надзвичайно складних обставинах присутність експертів МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції є як ніколи важливою. Їх неупереджена та технічна робота дозволяє нам інформувати світ про події там незалежно та вчасно. Для виконання цих важливих завдань їм потрібен швидкий і необмежений доступ до всіх сфер, важливих для ядерної безпеки", - наголосив Гроссі.

Нагадаємо

З 5 по 9 квітня Запорізька АЕС зазнала атак безпілотників. Під удари потрапили район вантажного порту та азотно-кисневої станції, їдальня, купол шостого енергоблоку та навчальний центр ЗАЕС.

7 квітня на території Запорізької АЕС вибухнув безпілотник. 9 квітня фахівці МАГАТЕ зафіксували ще один удар безпілотників по території окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції, загрози для ядерного об'єкта не було.

Популярні

Новини по темі