kantsler-nimechchini-vislovivsya-za-te-schob-ozhiviti-normandskiy-format

Канцлер Німеччини висловився за те, щоб "оживити нормандський формат"

 • 24639 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Німеччина виступає за те, щоб "оживити нормандський формат" (Україна, РФ, Франція, ФРН). Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц, виступаючи в середу в Бундестазі, пише УНН з посиланням на Handelsblatt.

Цитата:

"Ми активно стежимо за тим, щоб знову з'явилися можливості для того, щоб оживити нормандський формат між країнами, які його ініціювали, для подолання кризи в Україні", - сказав Шольц.

Деталі

Зважаючи на поточні міжнародні переговори щодо врегулювання кризи між Росією та Україною канцлер ФРН висловив оптимізм щодо прогресу в галузі безпеки в Європі. "Тепер є чотири рівні обговорення. І це хороший прогрес", - сказав він.

Водночас Шольц говорив про серйозну загрозу безпеці в Європі. "Ми повинні бути занепокоєні розміщенням військ уздовж кордону з Україною, і мене це теж дуже і дуже непокоїть", — сказав Шольц.

Фундаментальною константою в Європі завжди було те, "щоб територіальна цілісність держав залишалася в безпеці", сказав канцлер ФРН. Це було втрачено з анексією українського півострова Крим Росією в 2014 році.

"Ми повинні повернутися до цієї ситуації. Ми це зробимо", - запевнив Шольц.

У складі Європейського Союзу і НАТО, а також разом з американськими союзниками "ми чітко забезпечимо, щоб всі ці формати діалогу знову використовувалися для забезпечення того, щоб ми досягли необхідного прогресу для безпеки в Європі", вказав він.

Шольц згадав про переговори в Раді Росія-НАТО, обговорення між США і Росією на початку тижня і заплановані на цей тиждень переговори в Організації з безпеки і співробітництво в Європі (ОБСЄ).

Доповнення

Президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність проведення наступного саміту в "нормандському форматі". Попередній відбувся 9 грудня 2019 року в Парижі.

Українські Національні Новини

Політика