kilkist-strat-u-sviti-dosyagla-naynizhchogo-pokaznika-za-10-rokiv

Кількість страт у світі досягла найнижчого показника за 10 років

 • 9060 переглядiв

КИЇВ. 10 квітня. УНН. Кількість страт у світі скоротилася в 2018 році на 31%, досягнувши найнижчого показника за, як мінімум, останнє десятиліття. Про це повідомляє УНН з посиланням на доповідь міжнародної організації Amnesty International.

Кількість страт у світі скоротилася з 993 у 2017 році до, як мінімум, 690 в 2018 році. "В цілому дані за 2018 рік свідчать, що застосування смертної кари виразно знижується і що по всьому світу вживаються ефективні кроки для того, щоб покласти край цьому жорстокому і нелюдському покаранню", - йдеться в доповіді.

Як зауважив в зв'язку з цим генеральний секретар Amnesty International Кумі Найду, "різке скорочення загального числа страт у світі доводить, що навіть країни, від яких цього найменше чекаєш, починають міняти свої підходи і розуміти, що смертна кара - це не вирішення проблеми".

Зокрема, як зазначається в доповіді, після внесення змін до закону про боротьбу з наркотиками число страт в Ірані, країні, де смертна кара застосовується часто, зменшилося на 50%. В Іраку, Пакистані та Сомалі також відзначено значне зниження числа смертних вироків.

У той же час правозахисники відзначили зростання кількості страт в таких країнах, як Білорусь (як мінімум 4), Сінгапур (13), США (25) і Південний Судан (як мінімум 7), а в Японії зафіксовано найбільшу кількість страт за багато років (15). Крім цього, Таїланд привів у виконання смертний вирок вперше з 2009 року.

"Я закликаю всі країни, які до сих пір застосовують смертну кару, діяти рішуче і негайно припинити застосування цього огидного покарання", - зауважив в зв'язку з цим Найду.

Як наголошується в дослідженні, країною, де страчують найбільше людей, залишається Китай. Разом з тим в НВО звертають увагу на те, що справжній масштаб застосування смертної кари в Китаї невідомий, оскільки дані про це є державною таємницею. За оцінками Amnesty International, на території КНР "щорічно тисячам людей виносять смертні вироки, і тисячі людей страчують".

Слідом за Китаєм в список країн, де в 2018 році було виконано найбільшу кількість смертних вироків, увійшли: Іран (як мінімум 253), Саудівська Аравія (149), В'єтнам (як мінімум 85) і Ірак (як мінімум 52).

Amnesty International також висловила стурбованість різким зростанням числа смертних вироків, винесених в деяких країнах в 2018 році. Так, в Іраку їх число виросло в чотири рази - з 65 у 2017 році до 217 в 2018. В Єгипті число винесених смертних вироків зросла більш ніж на 75% - з 402 у 2017 році до 717 в 2018 році.

Що стосується КНДР, то в Amnesty International заявили, що "людей продовжували страчувати", проте підтвердити цю інформацію не є можливим.

Нагадаємо, губернатор Каліфорнії (США) Гевін Ньюсом підписав 13 березня наказ про введення мораторію на смертну кару в Каліфорнії, тим самим призначивши відстрочку для 737 осіб, засуджених до смертної кари.

Українські Національні Новини

Новини Світу