konsilium-likariv-zayaviv-scho-saakashvili-ne-mozhna-perevoditi-do-vyaznitsi-cherez-ptsr

Консиліум лікарів заявив, що Саакашвілі не можна переводити до в'язниці через ПТСР

 • 28031 переглядiв

КИЇВ. 14 грудня. УНН. Група лікарів при апараті омбудсмена Грузії, вважають, що у експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі посттравматичний стресовий розлад, і вважають, що його не можна переводити з військового госпіталю міста Горі назад у в'язницю. Про це УНН повідомляє з посиланням на "Грузія Online".

Цитата

“Оскільки у людини посттравматичний стресовий розлад, це означає, що ця травма, стрес, були отримані ним в пенітенціарній установі, в основному в Глдані. Тому ми не підтримуємо його переведення туди (в пенітенціарну установу — ред.) в тому розумінні, що посттравматичний стресовий розлад слід лікувати в середовищі, яке не буде нагадувати людині обстановку, де вона отримала цей стрес", — заявив Цуладзе.

Деталі

Цуладзе пояснив, що посттравматичний стрес викликав стрес переведення в іншу установу, стрес ув'язнення.

"До всього цього додалися старі стреси, що ще більше посилило ці стреси", - додав Цуладзе.

За словами Цуладзе, стан Саакашвілі вимагає пильної уваги.

"Залишається певна патологія від неврологічної симптоматики, порушення рівноваги, загальної слабкості, вираженої анемії, важкої психічної депресії і, на наш погляд, посттравматичного стресового розладу. Пацієнт проходить курс лікування і стабільний, проте у нас є думки, які ми детально виклали у звіті", — розповів він.

Він зазначив, що неврологічні захворювання часто не проходять через день, тиждень і вимагають тривалої реабілітації.

"Реабілітації перешкоджають як депресія, так і посттравматичний стресовий розлад. Психотерапія допоможе нам провести реабілітацію в повному обсязі", - заявив Цуладзе.

Доповнення

Саакашвілі призначили тренера, щоб він більше рухався.

Контекст

Михайла Саакашвілі затримали 1 жовтня в Тбілісі. Повідомляли, що він незаконно перетнув кордон країни.

Колишній грузинський лідер голодував 50 днів на знак протесту, оскільки вважає себе політв'язнем.

Група лікарів з ініціативи омбудсмена Грузії Ніно Ломджарії обстежила ув'язненого Саакашвілі і оглянула умови тюремної лікарні.

У висновку відзначили, що через тривале голодування у Саакашвілі розвинулися судоми, викликані енцефалопатією Верніке-серйозне захворювання мозку, внаслідок якого можна впасти в кому.

Медики закликали владу Грузії негайно перевести ув'язненого в багатопрофільну високотехнологічну лікарню для проведення досліджень головного мозку.

19 листопада Саакашвілі перевезли з тюремної лікарні у військовий госпіталь. Після цього колишній президент Грузії припинив голодування.

Українські Національні Новини

Політика