korporativne-upravlinnya-u-derzhkompaniyakh-rada-pidtrimala-bilshu-vidpovidalnist-naglyadovikh-rad

Корпоративне управління у держкомпаніях: Рада підтримала більшу відповідальність наглядових рад

 • 22402 переглядiв

КИЇВ. 15 липня. УНН. Верховна Рада ухвалила за основу законопроект № 5593-д щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава, що передбачає більшу відповідальність наглядових рад. Парламентарі віддали 251 голос "за", передає УНН.

Законопроект передбачає зміни підходів до того, як нараховувати зарплату членам наглядових рад. 

Деталі

Проектом закону пропонується:

  • розширити повноваження наглядових рад щодо затвердження стратегічних планів розвитку та річних фінансових та інвестиційних планів, забезпечувати проведення щорічних незалежних аудиторських перевірок фінансової звітності; оплати праці і винагороди керівникам державних підприємств; призначення та звільнення з посад керівників господарських структур тощо;
  • передбачити передачу відповідальності за затвердження фінансових планів наглядовим радам для всіх без винятку державних компаній, в яких передбачено створення наглядової ради;
  • призначення та звільнення керівника державних компаній віднести до виключної компетенції наглядової ради. Передбачається, що Кабмін погоджуватиме рішень наглядової ради про призначення та звільнення з посад керівників щодо державних компаній, функції з управління якими він здійснює.
  • дивіденди мають затверджуватися суб’єктом управління на підставі пропозиції наглядової ради, наданої на основі державної дивідендної політики.
  • визначити, що винагорода наглядової ради та виконавчого органу здійснюється відповідно до політик про винагороду;
  • надати Кабміну повноваження визначати порядок оцінки роботи наглядових рад державних компаній;
  • надати Кабміну повноваження щодо затвердження Політику винагороди керівників державних компаній.

Доповнення

Документ спрямований на приведення законодавства України у відповідність до Керівних принципів корпоративного управління ОЕСР, що, як очікується, покращить управління державними компаніями з одночасним підвищенням прозорості їх діяльності.

Удосконалення корпоративного управління в Україні передбачає і кредитна програма з МВФ.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Верещук заявила про готовність очолити Міноборони

     • 15885 переглядiв