krim-vibori-i-brexit-analitik-atlantic-counsil-dav-prognoz-na-2019-rik-dlya-ukrayini

Крим, вибори і Brexit: аналітик Atlantic counsil дав прогноз на 2019 рік для України

 • 13616 переглядiв

КИЇВ. 31 грудня. УНН. Конфлікт з РФ в наступному році переміститься ближче до Криму, а вихід Великої Британії з ЄС може негативно позначитися на оцінці Заходу ситуації в Україні. Про це в коментарі УНН розповів аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд.

Відповідаючи на питання про недавнє повідомлення розвідки Міноборони щодо підготовки на Донбасі провокації з використанням хімічної зброї, Аслунд назвав такий розвиток подій малоймовірним.

"В остаточному підсумку, все, що стосується поведінки Росії, спекулятивно, і я не зовсім впевнений, що варто очікувати застосування хімічної зброї. Це була б така ескалація, яка виходить за рамки конфлікту. Але, в принципі, (від Росії - ред.) можна очікувати всього, на все налаштовуватися", - сказав експерт.

Він вважає, що ключові питання в 2019 році будуть стосуватися окупованого Криму, прісної води для Криму, стабільності "Керченського моста" і ситуації в Азовському морі.

"Боюся, що зараз конфлікт трохи зміститься ближче до Чорного моря, Азовського моря, Криму. Там варто очікувати ескалації і зростання напруги, тому що це дуже престижний для Росії проект. Якщо там виправдаються, скажімо, новини про те, що нібито там є інженерні, геологічні проблеми з Керченським мостом і РФ не зможе вирішити питання води для Криму, то це все може призвести до ескалації навколо Криму", - сказав Аслунд.

Коментуючи майбутні президентські і парламентські вибори, він, на відміну від більшості українських аналітиків, висловив невпевненість в тому, чи залежить ескалація конфлікту з РФ від зміни влади в Україні.

"Спочатку постане питання, чи буде Росія зацікавлена в рішенні чи будь-якому прогресі на Донбасі. Насправді, мова навіть не про це (прогрес - ред.), а про пом'якшення санкцій. Це буде пріоритетом для Росії в наступному році. Зміна влади в Україні дійсно може бути зручним приводом для Путіна, щоб прийти до якогось прогресу: обміну військовополоненими або зупинці військових дій. Думаю, питання скоріше в цьому, а не у владі в Україні. Думаю, якщо не з'явиться така зацікавленість РФ в пом'якшенні протистояння, хоча б щодо Донбасу або втілення Мінських угод, тоді зміна влади в Україні не буде мати значення", - сказав аналітик.

Він зазначив, що прогрес у відносинах з РФ реальний і при нині діючій владі.

"Досягти прогресу можна і за умови того, що Порошенко залишиться президентом. Я думаю, це грає якусь роль - чи буде зміна влади в Україні в квітні, і потім, можливо, зміна уряду після жовтневих виборів до парламенту, але це скоріше привід для нової побудови відносин Росії з Україною, а не його причина", - зазначив Аслунд.

Він переконаний, що причиною зміни відносин може стати і те, що політичні пріоритети Росії зміняться, з огляду на те, що відбувається зміна в громадській думці росіян. Останні півроку там дійсно спостерігалися значні зрушення, зазначив експерт, і, можливо, буде якась кардинальна переоцінка зовнішньополітичного курсу РФ.

У відносинах України з міжнародними партнерами в наступному році аналітик Atlantic counsil змін не передрік.

"В принципі, ситуація (з міжнародними партнерами України - ред.), я думаю, залишиться такою, якою і була", - зазначив він.

У той же час, за його словами, ситуація в двосторонніх відносинах з США може трохи покращитися.

"У Палаті представників США - демократична більшість, яка буде, напевно, ще більш критично налаштована щодо Росії, ніж раніше республіканська більшість. Там буде якесь посилення", - сказав Аслунд.

Так само він нагадав, що на порядку денному світової громадськості в 2019 році - Brexit Великої Британії.

"Питання відкрите, а чи буде взагалі Brexit, або буде другий референдум. Звичайно, Велика Британія - проукраїнська країна. У будь-якому випадку, буде певна зміна конфігурації, але вона залишиться проукраїнської країною. У той же час, постане питання, які наслідки матиме Brexit для політики Заходу. Велика Британія буде навіть більш активна поза ЄС, може це буде позитивно для України, але втрата англійського голосу в Євросоюзі буде напевно втратою для України", - додав він.

Нагадаємо, за словами американських аналітиків, Москва може атакувати Україну під час Різдвяних свят.

Українські Національні Новини

Політика