ksu-gotuyetsya-rozglyanuti-pitannya-dostrokovogo-pripinennya-povnovazhen-narodnikh-deputativ

КСУ готується розглянути питання дострокового припинення повноважень народних депутатів

 • 11124 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. На розгляді у Конституційному суді України перебуває конституційне звернення Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності Конституції України законопроекту про додаткові підстави припинення повноважень народного депутата України. Про це повідомляє пресслужба КСУ, передає УНН.

Йдеться, зокрема, про проект Закону про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) із реєстраційним номером 1027. 

У своєму конституційному зверненні ВР просить КСУ надати висновок щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Наразі конституційне звернення ВР “розподілено судді-доповідачу”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КС готує рішення з приводу ”люстраційного” закону

Нагадаємо, відповідний законопроект було внесено на розгляд Верховної Ради Президентом України Володимиром Зеленським наприкінці серпня цього року як невідкладний. Глава держави запропонував доповнити перелік випадків дострокового припинення повноважень народного депутата. До таких підстав як особиста заява, обвинувальний вирок, недієздатність або зникнення, припинення громадянства чи еміграція, несумісні з мандатом обставини, невходження до фракції своєї партії або вихід з неї, а також смерть, Зеленський хоче додати установлений судом факт неперсонального голосування або надання можливості іншому депутатові проголосувати замість нього та пропуск без поважних причин понад 33% пленарних засідань Ради та/або засідань комітету протягом однієї сесії.

Як писав УНН, КСУ буде визначатися з правом народу на законодавчі ініціативи у “закритому режимі”.

Українські Національні Новини

Політика