ksu-mozhe-viznati-nekonstitutsiynimi-lishe-okremi-polozhennya-lyustratsiynogo-zakonu-rpr

КСУ може визнати неконституційними лише окремі положення люстраційного закону - РПР

 • 16979 переглядiв

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. Закон України "Про очищення влади" Конституційний суд України буде розглядати лише у межах подання, яке скерували до суду народні депутати. Тож, рішення стосовно конституційності люстрації ухвалюватиметься стосовно окремих положень ЗУ, а не документа в цілому. Про це у коментарі УНН розповіла експерт РПР з питань конституційної реформи Юлія Кириченко.

“КС при розгляді справи, зокрема, і ЗУ “Про очищення влади”, він обмежений поданням — тобто тим предметом, який є в поданні депутатів. І виходячи з того, які положення оскаржуються там на неконституційність — такі положення КСУ і може визнати неконституційними.

На скільки я пам'ятаю, питання про неконституційність всього закону там не стояло. І тому, я думаю, що КС не буде в цілому визнавати закон неконституційним”, - вважає експерт.

Загалом, КС має повноваження визнати неконституційною частину норми або всю норму, і тоді вона втрачає силу, каже Кириченко.

“Але він (суд - ред.) не може сказати, що до цих чиновників умовно ми застосовуємо закон, а до інших – ні. Також КС може зобов'язати парламент, якщо він визнає щось неконституційним, врегулювати ці питання і привести у відповідність до Конституції України”, - пояснила вона.

Очевидно, що КС має враховувати останнє рішення ЄСПЛ (ухвалене на користь п'яти люстрованих ексчиновників - ред.), додає Кириченко.

При цьому експерт досить скептично оцінила ймовірність швидкого рішення КСУ, оскільки рішення стосовно люстрації суд не приймає вже роками.

“Не виключаю навіть затягування справи з боку КС до того часу, поки закон сам вичерпає свою дію”, - резюмувала вона.

Як писав УНН, ЄСПЛ ухвалив рішення на користь п'яти українських люстрованих чиновників.

Суд у справі "Полях та інші проти України" одноголосно постановив, що мали місце:

  • порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв'язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;
  • порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п'яти заявників.

При цьому, у квітні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало не менше 122 скарг проти України щодо люстрації.

ЄСПЛ також вважає, що КСУ значно перевищив терміни розгляду закону про люстрацію.

Конституційний суд України, своєю чергою, анонсував розгляд питання конституційності ЗУ "Про очищення влади" в закритому режимі 24 жовтня, і може винести своє рішення з цього приводу вже найближчим часом.

Українські Національні Новини

Політика