ksu-sogodni-prodovzhit-rozglyad-zakonu-pro-lyustratsiyu-2

КСУ сьогодні продовжить розгляд закону про люстрацію

 • 11738 переглядiв

КИЇВ. 24 жовтня. УНН. Сьогодні, 24 жовтня, відбудеться пленарне засідання Великої палати Конституційного Суду України, передає УНН.

Засідання палати розпочнеться о 10:00. На порядку денному засідання, опублікованому на сайті КСУ, три питання.

Одне із них - продовження розгляду справи щодо конституційності окремих положень закону про очищення влади (так званий “закон про люстрацію” - ред.). Велика палата КСУ розглядатиме дане питання під час закритої частини пленарного засідання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люстрацію треба зберегти, але з правом на захист — Куліковський

Закон про люстрацію набув чинності 16 жовтня 2014 року і забороняє високопоставленим чиновникам часів екс-президента Віктора Януковича займати посади в органах державної влади протягом 5 або 10 років.

У 2014 році в КСУ надійшло два подання від Верховного суду України та одне подання від 47 народних депутатів щодо неконституційності деяких положень закону.

Як писав УНН, ЄСПЛ ухвалив рішення на користь п'яти українських люстрованих чиновників.

Суд у справі "Полях та інші проти України" одноголосно постановив, що мали місце:

• порушення пункту 1 статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини у зв'язку з тривалістю розгляду по національних справах перших трьох заявників;

• порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції щодо всіх п'яти заявників.

При цьому, у квітні на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало не менше 122 скарг проти України щодо люстрації.

Крім того, про неконституційність люстрації в Україні тричі заявляла Венеціанська комісія.

Згідно з прогнозами директора з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Миколи Хавронюка, КСУ, швидше за все, скасує частину положень українського "люстраційного" закону.

Схожої думки і заслужений юрист України, нардеп ВРУ IV-VI скликань Юрій Кармазін.

На переконання Марини Ставнійчук, ЗУ “Про очищення влади” не відповідає Конституції України, і у питанні його розгляду КСУ мав би давно поставити крапку.

Натомість, є чимало прибічників української люстрації, які переконані у тому, що документ не повинен втратити свою дію по відношенню, принаймні, до топ-чиновників часів президентства Януковича. «… дійсно, у законі треба передивитися історії, які б могли убезпечити від того, щоб під загальну гребінку попадали люди, котрі не були причетні. Але, знову ж таки, скасовувати цей закон зараз дуже небезпечно", - вважає Мустафа Найєм.

Українські Національні Новини

Політика