likar-koronavirus-aktivuye-inshi-khvorobi-ta-virusi-prikhovani-v-organizmi-lyudini

Лікар: коронавірус активує інші хвороби та віруси, приховані в організмі людини

 • 93669 переглядiв

КИЇВ. 2 серпня. УНН. Лікарі все частіше стикаються з тим, що у багатьох пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, активізуються інші захворювання, які швидко прогресують в організмі людини. В тому числі все більше надходить пацієнтів з онкологією. Також ступінь тяжкості, перенесеної коронавірусної інфекції безпосередньо впливає на ступінь вираженості симптомів вже після захворювання. Про це розповіла УНН Олена Панасюк, керівник Центру інфекційних уражень нервової системи.

Цитата:

"Після перенесеного ковіда, у нас вже багато пацієнтів, у яких виявили онкологічні захворювання, пухлини центральної нервової системи. Спочатку їх первинні симптоми розцінювалися як постковідні - слабкість, головний біль, а коли відправляли їх на МРТ, то виявили злоякісні пухлини. Десь 10-15% ми стикаємося з онкологією, яка була прихована, а після перенесеного ковіда ці симптоми прогресували. На жаль, час було втрачено, частина пацієнтів спостерігалися як постковідні, вчасно не обстежувалися, а коли стан був критичний виявляли величезні пухлини", - розповіла вона.

За словами лікаря, через велике навантаження під час пандемії, лікарні були переповнені, і не було можливості вивчати постковідний синдром і те, як коронавірус провокує спалах інших захворювань.

Цитата:

"Ми почали займатися цією проблемою з червня минулого року і продовжуємо на науковій основі зараз. У великих лікарнях вже є центри, які займаються реабілітацією. Зараз вже розроблені програми на науковій і законодавчій базі з реабілітації та відновної терапії у даної категорії хворих. Але це доступно у великих обласних і районних центрах. Для невеликих населених пунктів і сіл - ця проблема існує досить гостро щодо діагностики, відновлення від постковідних ускладнень", - пояснює Панасюк.

За словами медика, дотепер не завжди правильно розставляють акценти в роботі з пацієнтом. Коли людина, яка важко перехворіла ковідом, стан її здоров'я в наступних три місяці, пів року - це все залишкові явища і наслідки перенесеного захворювання.

Цитата:

"Те що ми спостерігали у 25-30% розвиваються мікст-інфекції, тобто коли кілька вірусів або віруси-бактерії, після перенесеного ковіда можуть реактивуватися інші віруси, схильні до тривалого перебування в організмі - це герпес група, кір, краснуха, тобто ті інфекції, які довго перебували в організмі, а після важко перенесеної інфекції реактивуються, і ті зміни, які відбуваються в нервовій системі можуть бути обумовлені в тому числі реактивацією інших патогенів", - говорить вона.

Панасюк пояснює, що вивчення будь-якого вірусу, особливо коронавірусної інфекції - одні з найскладніших. Вірус значний час може зберігатися в клітині та викликати різні зміни. А проявлятися вони можуть і через десятки років. Тому вивчення всіх наслідків коронавірусу займе роки.

Більше про постковідний синдром читайте в статті "Постковідний синдром: онкологія, депресія, тромбози. Що відомо про наслідки коронавирусу?".

Українські Національні Новини

Здоров'я