markarova-pro-peremovini-ssha-i-rf-pro-garantiyi-yakscho-dialog-bude-stosuvatis-ukrayini-vin-ne-vidbudetsya-bez-ukrayini

Маркарова про перемовини США і РФ про “гарантії”: якщо діалог буде стосуватись України, він не відбудеться без України

 • 26278 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Якщо США будуть вести переговори з Росією про “гарантії” щодо НАТО, в яких говоритимуть про Україну — перемовини не відбудуться без України. Про це УНН розповіла посол України в США Оксана Маркарова.

Цитата

“Щодо будь-яких перемовин ми маємо запевнення наших партнерів, якщо такі перемовини будуть стосуватись України, вони не будуть відбуватись без України”, — сказала Маркарова.

Деталі

З її слів, Україна має дуже чіткий план щодо того, що вона просуває у двосторонніх стосунках зі США. Вона нагадала також про затверджену цьогоріч хартію щодо стратегічного партнерства України і США.

“В хартії дуже чітко написано вся наша співпраця, план співпраці у безпековій сфері, у сфері розбудови і підтримки демократії, у сфері економічної трансформації і підтримки. Ми працюємо на всіма цими напрямками, і у безпековому блоці ми разом зі США працюємо над, по-перше, демотивацією Росії, нових агресивних дій, працюємо щоб зараз розбудовувати нашу спроможність — це дуже важливий фактор стримування, і працюємо через Кримську платформу та інші інструменти над тим, щоб повернути те що вже у нас вкрадено і зупинити агресію, яка вже почалась”, — зауважила посол.

По всіх цих напрямках, за її словами, Україна дуже активно працює.

“Звичайно, інші країни, включаючи країну-агресора, будуть намагатись просувати свої наративи. Наша задача — просувати наші наративи і правду. Тому ми над цим активно працюємо. Буде ще не один такий додатковий елемент, який буде викидатись. Наша задача — залишатись зосередженими на наших ініціативах”, — додала Маркарова.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там Системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

Минулого тижня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Володимиром Путіним Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Українські Національні Новини

Політика