memorandum-mizh-zelenimi-investorami-ta-uryadom-zaspokoyit-energorinok-ekspert

Меморандум між “зеленими” інвесторами та урядом заспокоїть енергоринок – експерт

 • 12422 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Очікуваний меморандум між виробниками “зеленої” (сонячної, вітрової) електроенергії та урядом збалансує український енергоринок. Таку думку в коментарі УНН озвучив енергетичний експерт Валентин Землянський.

Він пояснив, що для держави вкрай важливо нині вгамувати дисбаланси на ринку виробництва електроенергії. Серед антикризових заходів одним із важливих є підписання меморандуму, який дозволить зменшити “зелений” тариф і генерацію, без судових процесів.

“Меморандум важливий, бо порушує питання домовленостей між урядом та інвесторами. Питання в тому, щоб було знайдено компромісний варіант, при якому частки енергетики, зокрема “зеленої” співпали між собою, і втрати були паритетні”, - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виробники "зеленої" енергетики готові на меморандум з урядом

Зазначимо, що прийняті у Верховній Раді закони гарантували інвесторам в “зелену” енергетику їх капіталоокупність, зокрема було обіцяно викупати усю вироблену ними електроенергію, незважаючи на потреби споживача, за визначеним тарифом. З одного боку це дало Україні щонайменше 4 млрд євро інвестицій та 20 млрд грн податків щорічно, з іншого – держава була змушена платити двічі: за “зелену” електроенергію та інші генерації, які були надлишковими, тож підлягали скороченню.

Балансування енергоринку з урахуванням гарантій держави “зеленим” виробникам і збереження зокрема атомної генерації, уряд планує вирішити завдяки меморандуму. Ще однією функцією меморандуму має стати захист держави від судових позовів виробників “зеленої” електроенергії проти України за невиконання взятих на себе законодавчих зобов’язань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше в історії частка "зеленої" енергії в Німеччині перевищила 50%

Водночас, зрив меморандуму не додасть інвестиційної привабливості Україні, каже Землянський.

“Бажано, аби такий документ підписали. Тим паче, що самі інвестори казали, що вони готові домовлятися та іти на поступки.

Інвестори і самі розуміють, що їх “зелена” генерація не може виконувати функції, покладені на атомну, теплову і гідро генерацію. “Зелена” генерація, на жаль, залежить від погодних умов, і розраховувати або планувати із нею набагато важче, аніж із традиційними джерелами. Інвестори про це знають, уряд також, тому шукають компроміс, і це схвально”, - наголосив Землянський.

Нагадаємо, в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець обговорила з тимчасово повіреною у справах США Крістіною Квін ситуацію на енергетичному ринку України, зокрема “зелений” тариф. 

Українські Національні Новини

Економіка