mi-ne-mozhemo-zakriti-na-vse-ochi-i-rozblokuvati-porti-rosiyi-doviryati-ne-mozhna-kuleba

Ми не можемо закрити на все очі і розблокувати порти, росії довіряти не можна – Кулеба

 • 185596 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Україна прагне військових гарантій для того, щоб росія не скористалась розблокованим для вивезення зерна доступом до одеського порту і напала на Одесу з моря. Про це сказав в інтерв'ю в ефірі всеукраїнського телемарафону міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише УНН.

Цитата

«Коли ми говоримо про військову компоненту, не йдеться про розблокування портів. Йдеться про військове гарантування того, що росія не скористається розблокованим доступом до Одеси для того, щоб просто напасти на Одесу з моря. Саме для цього нам потрібна військова присутність країн, які готові взяти участь у такій операції, в ідеалі – під егідою Організації Об'єднаних націй, для того щоб коли цей коридор запрацює і комерційні кораблі почнуть заходити в порт Одеси, забирати зерно і виходити – щоб не лише безпечний прохід був для них забезпечений, але й щоб Україна почувалась упевнено, що російські кораблі не ризикнуть проскочити і напасти на Одесу з моря», - каже міністр.

Деталі

З його слів, у світі є країни, представники яких, якщо «перекласти їхні слова з дипломатичної мови на людську», стверджують, що: «нам байдуже що там з вами, з вашою Одесою, можете програти війну, втратити країну, нам головне щоб зерно потрапило на наші ринки».

Але українська влада не може собі такого дозволити, зауважив дипломат.

Також він відзначив заяви рф яка начебто «обіцяє що її військові кораблі будуть гарантувати безпеку цього проходу».

«Це маніпуляція, і в принципі ніхто з ООН або з наших партнерів на неї не ведеться. Шукаємо збалансоване рішення, яке і експорт запустить, і гарантуватиме безпеку України. Ми не можемо погодитись просто закрити на все очі і все розблокувати, тому що росії довіряти не можна», - додав Кулеба.

Нагадаємо

Раніше за повідомленнями ЗМІ у росії заявили, що нібито готові надати гуманітарний коридор для судів із продовольством, щоб вони вийшли з України.

Натомість країна-агресор вимагає скасування деяких санкцій та розмінування всіх портів з української сторони.

Українські Національні Новини

Політика