mizhnarodniy-den-mirnogo-spivisnuvannya-ta-den-svitla-scho-sche-vidznachayut-16-travnya

Міжнародний день мирного співіснування та День світла. Що ще відзначають 16 травня

 • 1306888 переглядiв

КИЇВ. 16 травня. УНН. Сьогодні, 16 травня, відзначається Міжнародний день мирного співіснування. Свято було запроваджене резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2017 року, пише УНН.

Деталі

Міжнародний день мирного співіснування встановлений з метою постійної мобілізації зусиль міжнародного співтовариства на заохочення миру, терпимості, єднання, взаєморозуміння і солідарності людей Землі.

У міжнародному форматі мирне співіснування передбачає відмову від війни як засобу вирішення спірних питань між державами. Розв’язання конфліктних ситуацій між державами має відбуватися виключно шляхом переговорів із дотриманням принципів, закріплених у міжнародно-правових документах.

Також 16 травня відзначається Міжнародний день світла. Він був заснований у листопаді 2017 року за ініціативи ЮНЕСКО. Дата 16 травня обрана не випадково, саме в цей день у 1960 році була проведена перша вдала робота лазеру Теодора Маймана.

А ще 16 травня відзначають День біографа та День любові до дерев. В Іраку вшановують пам’ять жертв режиму Саддама Хусейна.

За церковним календарем 16 травня – День пам’яті мучеників Тимофія та Маври. Вони жили у ІІІ столітті та сповідували християнство. За 20 днів після одруження Тимофія схопили та піддали жорстоким тортурам. Зокрема, його підвісили до гори ногами, до рота поклали палицю, а на шиї затягнули ремінь. Згодом схопили і його дружину Мавру. Її теж катували. Але ні Тимофій, ні Мавра не зреклися християнської віри. Їх обох розіп’яли.

Іменини 16 травня святкують Тимофій, Андрій, Брендан, Симон, Мавра.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Франція відкрита для навчання українських пілотів - Макрон

     • 833409 переглядiв

    НАБУ викрило факт одержання хабаря Головою Верховного Суду

     • 1045935 переглядiв