moskva-mozhe-atakuvati-ukrayinu-pid-chas-rizdvyanikh-svyat-analitiki-z-ssha

Москва може атакувати Україну під час Різдвяних свят - аналітики з США

 • 23212 переглядiв

КИЇВ. 26 грудня. УНН. Збройні сили РФ перекинули 10 військових літаків на територію окупованого Кримського півострова. Тим часом, у вихідні дні український військово-морський флот дав зрозуміти, що готовий дати відсіч, якщо Москва знову спробує перешкодити Україні використовувати ключові порти біля Криму. На тлі риторики сторін, аналітики заявляють, що Москва сповнена рішучості посилити контроль над водами навколо Кримського півострова, передає УНН, посилаючись на Newsweek.

"Росіяни прагнуть до повного панування над Керченською протокою та Азовським морем, а українці не хочуть поступатися контролем над своїми територіальними водами або свободою проходу через протоку, адже це їх право. Таким чином, ймовірність ескалації висока", - сказав виданню колишній заступник помічника міністра оборони США, що відповідає за Росію, Україну та Євразію Майкл Карпентер.

"Я хвилююся, що український військово-морський флот занадто малий, щоб відстоювати свої права перед обличчям набагато більшого (російського - ред.) Чорноморського флоту, тому, якби я давав пораду Україні, я б не став робити ще один прохід через протоку", - продовжив Карпентер.

За його словами, створення так званого "москитного флоту" - сукупності швидкохідних і маневрених малих бойових кораблів, сторожових, ракетних, а також інших малих катерів, як і передбачено в плані військово-морського розвитку України, є правильною стратегією, але на його розвиток будуть потрібні роки, а тим часом в найближчі тижні і місяці може настати криза.

За словами експертів, в Західній Європі і Сполучених Штатах люди відчувають себе комфортно на вихідних, і ймовірність того, що Росія скористається відволікаючим чинником для нападів на сусідню Україну, збільшується.

"Москва любить здійснювати агресію, коли світ не звертає на це уваги. Вона вторглася в Афганістан під час різдвяного сезону в 1979 році і напала на Грузію під час серпневих канікул", - заявив Newsweek колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Не дивлячись на те, що після недавнього захоплення українських судів в Керченській протоці міжнародне співтовариство звинуватило Росію в агресії і закликало Москву дотримуватися міжнародного права, експерти вважають, що святкові дні в поєднанні з недавньою відставкою міністра оборони США Джеймса Меттіса можуть створити ідеальний сценарій для наступу Росії.

"Слабка реакція Заходу на ескалацію війни Москви проти України шляхом захоплення її кораблів також підвищує шанси на подальший удар Кремля. Так само, як і безлад у Вашингтоні з відставкою Меттіса", - сказав Гербст.

Деякі аналітики також попереджають, що Росія може спробувати об'єднати деякі території, які оточують Україну, щоб створити контрольований Росією протекторат на північ від Чорного моря, який нагадує військовий кордон, колись перебувала у Російській імперії. За словами аналітиків, нові бойові літаки, відправлені до Криму, і розміщення російських сухопутних військ уздовж кордону з Україною є ознаками таких військових амбіцій.

"Це узгоджується чутками, що поширюються про військову операцію Росії по встановленню сухопутного "мосту" з контрольованої Росією території уздовж узбережжя Азовського моря до Криму. Я також чув дискусію про те, що Росія відроджує "план великої війни" 2014 року і збирається пройти до кордонів Молдови, з'єднуючись з проросійським анклавом Придністров'я, який юридично є частиною Молдови", - повідомив Newsweek старший науковий співробітник Atlantic Council Аріель Коен.

"З огляду на відставку міністра оборони Меттіса і ізоляціоністські настрої в Білому домі, Росія може вирішити, що настав час діяти, щоб виконати те, що вони називають програмою "Новоросія", яка включає розчленовування України", - сказав Коен.

Як повідомляв УНН, Україна потрапила в Топ-5 місць, де може початися Третя світова війна .

Українські Національні Новини

Політика