moz-zaklikalo-radu-legalizuvati-medichniy-kanabis

МОЗ закликало Раду легалізувати медичний канабіс

 • 16819 переглядiв

КИЇВ. 13 липня. УНН. Міністерство охорони здоров'я закликало Верховну Раду ухвалити законопроект про легалізацію канабісу в медичних цілях. Таку заяву у МОЗ зробили у день голосування проекту закону у сесійній залі парламенту, передає УНН.

Цитата:

"Міністерство охорони здоров’я закликає Верховну Раду України ухвалити законопроект Президента України Володимира Зеленського, що надає доступ хворим до медичного канабісу у країні та регулює його обіг", - йдеться у повідомленні МОЗ.

Деталі

Як зазначив заступник міністра охорони здоров'я з євроінтеграції Олександр Комаріда, легалізація канабісу в медичних цілях – "це перша за все медичне питання, а не політичне". "На кону вирішення питання зменшення болю для важкохворих. Застосування лікарських засобів, що містять у своєму складі канабіс, дозволено у багатьох європейських країнах. Закликаємо народних депутатів України підтримати цей законопроект", - додав він.

На підставі клінічних досліджень, за даними МОЗ, вже акумульовано достатньо статистичної інформації, яка підтверджує, що коноплі є ефективними при лікуванні понад 50 патологічних станів. 

Доповнення

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 5596 про регулювання обороту конопель в медичних цілях, наукової і науково-технічної діяльності, який також дозволить легалізувати медичну коноплю. Автором його є колектив нардепів, а не Президент.

У вівторок, 13 липня, о 16:00 відбудеться позачергове засідання Верховної Ради. Розглянуть питання канабісу.

Що було раніше

Уряд України постановою № 324 від 7 квітня виключив зі списку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів деякі препарати на основі канабісу.

Історія питання

Організація Об’єднаних Націй в грудні 2020 року виключила медичний канабіс зі Списку IV Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року, де він був досі поруч з небезпечними наркотиками, що викликають сильну залежність, таких як героїн.

США, європейські та деякі інші країни підтримали цю пропозицію, а Китай, Єгипет, Нігерія, Пакистан і Росія виступили проти. Україна утрималася від голосування.

Наразі в Україні дозволено вирощувати технічну коноплю з вмістом психоактивної компонента ТГК до 0,08%. Для порівняння: в ЄС дозволений рівень ТГК в промисловій коноплі становить 0,2%, у США, Канаді та Китаї — 0,3%.

Українські Національні Новини

Політика