nato-dialog-pro-bezpeku-z-rosiyeyu-maye-pogodzhuvatisya-z-ukrayinoyu

НАТО: діалог про безпеку з Росією має погоджуватися з Україною

 • 15919 переглядiв

КИЇВ. 7 січня. УНН. Діалог про безпеку в Європі з Росією повинен проходити в консультації з Україною. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг за підсумками позачергового засідання міністрів закордонних справ у п'ятницю, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Серія зустрічей наступного тижня - це можливість для Росії продемонструвати, що вона серйозно ставиться до діалогу і дипломатії. Ми завжди готові вислухати російські побоювання. І НАТО докладе всіх зусиль, щоб знайти політичний шлях уперед. Але для того, щоб діалог був значущим, він повинен також враховувати давню заклопотаність союзників з приводу дій Росії. Він повинен ґрунтуватися на основних принципах європейської безпеки. І це має відбуватися в консультації з Україною", - сказав Генсек.

Деталі

За його словами, НАТО також тісно консультується з іншими ключовими партнерами, такими як Грузія, Молдова, Фінляндія і Швеція, а також Європейський Союз.

"Сьогодні міністри підкреслили, що будь-яка подальша агресія проти України матиме серйозні наслідки і дорого обійдеться Росії. Союзники продовжують стояти на боці України. Ми повністю підтримуємо її суверенітет і територіальну цілісність", - підкреслив Столтенберг.

Він нагадав, що 10 січня зустрінеться з Міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в рамках засідання Комісії НАТО-Україна.

"Всі країни, незалежно від їх розміру або сусідів, мають фундаментальне право вибирати свій власний шлях і свої союзи. Це було основним принципом європейської безпеки протягом десятиліть. І Росія зобов'язалася його підтримувати", - додав Генсек.

Контекст

7 січня в Брюсселі відбулася позачергова зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО для обговорення нарощування військової потужності Росії в Україні та навколо неї та інших питань.

Після цього, в понеділок, 10 січня — дата, на яку заплановані переговори Росії і США в Женеві — в Брюсселі пройде засідання Комісії Україна-НАТО.

Варто також відзначити, що зустріч пройде перед засіданням Ради Росія-НАТО, запланованим на 12 січня.

Українські Національні Новини

Політика