naturalne-vino-v-uzbekistani-perestanut-vvazhati-alkogolem

Натуральне вино в Узбекистані перестануть вважати алкоголем

 • 7217 переглядiв

КИЇВ. 11 квітня. УНН. З 1 січня 2019 року в Узбекистані натуральні виноградні вина, вироблені з місцевої сировини, будуть відноситися не до алкогольної, а до сільськогосподарської продукції. Про це свідчить постанова президента республіки Шавката Мірзийоєва, передає УНН з посиланням на місцеве видання uza.uz.

Також, згідно з документом, з 1 січня 2019 року ліцензія на виробництво таких вин більше не знадобиться, а виноробам нададуть низку істотних пільг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен українець в середньому витрачає на алкоголь 600 грн

Крім цього, виробників технічних сортів винограду до 2025 року звільнять від сплати земельного податку та митних зборів на ввезення матеріалів, сировини, засобів захисту рослин, що не випускаються в Узбекистані в достатньому обсязі.

Також, Центробанк республіки надасть виноробам кредити терміном на сім років з п'ятирічним пільговим періодом.

Однак для того, щоб претендувати на всі пропоновані пільги, виноробам Узбекистану потрібно дотримати низку умов: площа плантацій, відведених під виноград, повинна бути не менше 100 гектарів, а винно-коньячну продукцію підприємства будуть зобов'язані зберігати виключно в дубових бочках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Arctica стала "Українською горілкою року - 2018"

Відповідну постанову Президента Республіки було прийнято, щоб удосконалити виробництво і реалізацію алкогольної продукції, впровадити сучасні технології управління галуззю, а також залучити іноземні інвестиції і збільшити експортний потенціал підприємств країни.

Як писав УНН, в Україні завищені акцизи на вино привели галузь до стану стагнації. Про це сказано в пояснювальній записці законопроекту №6776.

Також нагадаємо, що в минулому році провідні виноробні країни світу, такі як Італія, Іспанія, Франція, через несприятливі погодні умови зібрали рекордно низький урожай винограду. За словами директора з маркетингу компанії Beverage Trading Company Олексія Безуглого, це позначиться на вартості європейського вина в Україні. Однак, на тлі зростання цін на продукцію від ТОП-3 світових експортерів, відкривається "вікно можливостей" для нарощування експорту вина таким країнам, як Грузія, Молдова і Україна.

Українські Національні Новини

Новини Світу