nbu-pro-ukrayinski-bankivski-kartki-za-kordonom-popri-visoki-vitrati-ukrayintsiv-obsyagi-znyattya-gotivki-zmenshilisya

НБУ про українські банківські картки за кордоном: попри високі витрати українців, обсяги зняття готівки зменшилися

 • 14858 переглядiв

КИЇВ. 10 листопада. УНН. Попри стійку географічну структуру та високі витрати українців в торговельних мережах за кордоном, обсяги зняття готівки з карток стрімко зменшилися. Про це свідчить опитування, що провів Національний банк України серед п’яти найбільших банків країни, передає УНН.

Деталі

Національний банк провів опитування найбільших банків (п’яти банків у листопаді 2022 та шести — у вересні 2023 року) щодо операцій з українських карток за межами України, згідно з яким визначив наступні особливості:

1) Загальні витрати у торговельних мережах залишилися високими, а їхня географічна структура — стійкою: найвищі обсяги витрат традиційно спостерігалися в Польщі та Німеччині, які прийняли найбільшу кількість вимушених мігрантів з України;

2) Водночас, обсяги зняття готівки стрімко зменшилися, починаючи з березня 2023 року. Причиною є пригальмовування “карткового туризму”, тобто як пояснює НБУ, — в результаті заходів спрямованих на підвищення привабливості гривневих активів, посилення ефективності фінансового моніторингу, валютного нагляду тощо.

Данні щодо скорочення обсягів зняття готівки в країнах — сусідах України свідчать про відносні зміни у географічній структурі цих операцій.

Зокрема, в період з лютого до липня 2023 року частка Польщі знизилася з 37% до 18%, Словаччини — з 15% до 2%, Румунії — з 8% до 1%.

Натомість зросла частка Німеччини — з 6% до 13% та Іспанії — з 3% до 7%;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіка України поступово відновлюється, однак затяжна війна становить значний ризик — МВФ

Також НБУ виявив, що незначне зростання витрат у літні місяці зумовлено пожвавленням сезонного відпочинку, про що свідчить найбільший приріст у країнах “морського туризму”: Італії, Болгарії, Хорватії, Іспанії та Греції.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що згідно з прогнозами Національного банку України, за підсумками 2023 року інфляція сповільниться до 5,8%, економіка продовжить ріст приблизно на 5% у поточному і в наступному роках, рівень безробіття знизиться, але ситуація на ринку праці ще тривалий час буде складною.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Нетаньягу заявив, що ЦАХАЛ контролюватиме Газу після війни

     • 29209 переглядiв