ne-piyte-zelenoyi-kavi-z-gondurasu-v-niy-viyavili-perevischennya-dopustimogo-rivnya-khlorpirifosu-rasff

В Україну ввезли небезпечну зелену каву із пестицидами — Держпродспоживслужба

 • 743978 переглядiв

КИЇВ. 11 жовтня. УНН. У зеленій каві, що експортувалась з Німеччини, виявили небезпечну кількість пестициду Хлорпірифосу. Про це із посиланням на дані Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти й корми (RASFF) повідомили в Держпродспоживслужбі Полтавщини, передає УНН.

Цитата

“Через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (RASFF) надійшло повідомлення від 10 жовтня 2023 року № 2023.6874 стосовно виявлення хлорпірифосу в органічній зеленій каві (походженням з Гондурасу), що експортувалась з Німеччини (відправник: Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co., Hamburg) до України (отримувач: ТОВ „Кофітон“, вул. Ломоносова 75 а, м. Київ, 03189)”, — повідомили у Держслужбі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Деталі

Людей закликають бути обережними й у разі виявлення кави “Rehm & Benecke Coffee GmbH & Co.” закликають звертатись на гарячу лінію Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини:

тел. (0532) 56-99-63.

Або ж повідомляти про небезпечну каву Головному управлінню Держпродспоживслужби в Полтавській області:
тел. (0532) 60-66-47, e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua, тел.

Довідково

Хлорпірифос — речовина фосфорорганічної групи, є основою для виробництва багатьох пестицидів.

Незначні дози хлорпірифосу, які нещодавно вважались умовно безпечними — можуть мати негативний вплив на здоров’я людей. Зокрема, цей пестицид здатен викликати гострі порушення роботи центральної нервової системи. А як наслідок, головні болі, втрату свідомості, судоми й навіть ввести людину у стан коми.

Зелену каву ніколи не обсмажують, відтак, аби вона відповідала санітарним нормам, та могла пройти перевірку на кордоні, при імпорті, її обробляють газами-пестицидами. Зокрема, й хлорпірифосом, про який мова йде вище. Цей пестицид запобігає розмноженню шкідників у зерні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30% ринку кави в Україні перебуває в тіні — Гетманцев

Обробка проводить наступним чином: каву насипають в полотняні мішки, які загортають у целофан. Після цього їх наповнюють газом із пестицидами. Все це відстоюють від двох до чотирьох діб (залежить від типу та обсягу продукції).

Зазвичай у процесі обсмажування частки шкідливого газу випаровуються із зерна під дією високих температур. Необсмажена зелена кава, відповідно, такої додаткової обробки позбавлена.

Українські Національні Новини

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    Литва незабаром передасть Україні системи NASAMS

     • 451278 переглядiв

    Угорщина дозволила завозити цукор з України

     • 630564 переглядiв