odkrovennya-po-mh17-v-sudi-rozpovili-pro-svidka-v-ryadakh-boyovikiv

Одкровення по MH17: в суді розповіли про свідка в рядах бойовиків

 • 16574 переглядiв

КИЇВ. 10 березня. УНН. У матеріалах розслідування у справі про катастрофу пасажирського літака авіакомпанії Malaysian Airlines над Донбасом у 2014 році міститися свідчення засекреченого свідка М58, який у 2014 році належав до незаконних збройних формувань на сході України. Його свідчення багато експертів називають ключовою новиною сьогоднішнього дня. Про цього свідка йдеться в опублікованій прокуратурою Нідерландів вступній заяві прокурора про стан розслідування у справі MH17, передає УНН.

"У матеріалах справи містяться свідчення свідка М58. Цей свідок у кінцевому підсумку вказав своє ім'я в заяві, але на даному етапі розгляду ми не бачимо причин розкривати це ім'я. Цей свідок коротко заявляє, що влітку 2014 року вони діяли в якості російських добровольців в сепаратистському підрозділі в самопроголошеній "Донецькій республіці". Вони вказують на те, що 17 липня 2014 року, коли був збитий рейс MH17, вони перебували на перехресті на південь від Сніжного, в районі установки "Бук", в момент запуску ракети. Їм разом з іншими було доручено охороняти цю ділянку. Цей свідок також розповідає про інших сепаратистів, які були на місці запуску, і про різні деталі цієї локації", - йдеться у заяві.

Так, саме M58 заявив, що "присутні були спочатку раділи тому, що їм повідомили про збиття військового транспортного літака".

З огляду на отримання заяви M58, повідомляється, що для свідка були вжиті конкретні заходи щодо захисту, які до того ж впливають на подальшу доступність М58 для слідства, суду, прокуратури і захисту. З цього приводу з М58 провів в жовтні 2019 року бесіду слідчий суддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слухання справи МН17 у Нідерландах продовжать 23 березня.

"Заяви свідка послідовні і зрозумілі, але є ряд додаткових моментів, в яких вони залишають відкритими питання, наприклад, щодо дат ряду подій в переддень 17 липня 2014 року. Державна прокуратура також хотіла б задати додаткові питання про те, що саме свідок спостерігав на місці запуску, наприклад, про людей, які були присутні. Свідок звертається до цих моментів в певні моменти. Наприклад, він заявляє, що він розпізнав російські акценти серед військовослужбовців, які були присутні на місці старту, що російські військовослужбовці були присутні біля "Буку", і що він чув від своїх товаришів, що співробітники ФСБ були присутні при збитті літака", - заявляють в прокуратурі.

Також зазначається, що з міркувань безпеки, свідчення M58 в суді неможливі.

Багато журналістів, що займаються освітленням розслідування катастрофи MH17, вважають свідчення свідка M58 ключовими.

Зокрема, це відноситься до Bellingcat, які багато в чому сприяли розслідуванню Спільної слідчої групи (JIT).

"Можливо, найбільшим одкровенням з сьогоднішнього суду по MH17 є "Свідок M58" - бойовик-сепаратист, який знаходився на контрольній точці всього в декількох сотнях метрів на схід від місця запуску. Цей свідок дав JIT інформацію про те, хто був поруч з "Буком", коли той вистрілив", - зазначив координатор порталу журналістських розслідувань Bellingcat Ерік Толер (Aric Toler) в соцмережі Twitter.

Як повідомлялося в УНН, сторона звинувачення у справі про катастрофу MH17 повідомила, що має докази збиття літака саме з системи "Бук".

Українські Національні Новини

Політика