odna-krayina-trimaye-yes-u-zaruchnikakh-blokuyuchi-embargo-na-rosiysku-naftu-golova-mzs-litvi

Одна країна тримає ЄС у заручниках, блокуючи ембарго на російську нафту - голова МЗС Литви

 • 202027 переглядiв

КИЇВ. 16 травня. УНН. План ЄС щодо запровадження ембарго на російську нафту гальмується лише одним із членів блоку. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс журналістам у понеділок, пише УНН.

Цитата

"Зараз, на жаль, весь Союз перебуває у заручниках в однієї держави-члена... Ми маємо погодити, ми не можемо бути в заручниках", - сказав Ландсбергіс.

Деталі

З його слів, єдина держава-член ЄС "не може допомогти нам знайти консенсус".

Дипломати блоку кажуть, що Угорщина, чий лідер Віктор Орбан, як кажуть, має тісні стосунки з російським президентос володимиром путіним, чинить опір санкціям.

Доповнення

На тлі того, як 16 травня голови МЗС країн ЄС зустрічаються в Брюсселі для обговорення наступного раунду санкцій, деякі дипломати ЄС запропонували відкласти поетапне введення заборони на нафту після того, як Угорщина виступила проти, заявивши, що цей крок завдасть значних збитків її економіці.

При цьому голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель не впевнений, що голови МЗС ЄС 16 травня зможуть погодити нафтове ембарго проти рф.

Пропозиція ЄС спрямована на заборону російської нафти протягом наступних шести місяців і рафінованого палива до початку січня. Угорщині та Словаччині запропонували виконати вимоги до кінця 2024 року, а Чехії – до червня 2024 року. Усі троє значною мірою залежать від російської нафти.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан припустив, що будь-яка заборона на нафту має бути обговорена лідерами ЄС на саміті. Наступний запланований на кінець травня.

Українські Національні Новини

Політика