ostanni-8-rokiv-buli-nayteplishimi-za-vsyu-istoriyu-sposterezhen-u-sviti-klimatichniy-monitoring-yes

Останні 8 років були найтеплішими за всю історію спостережень у світі - кліматичний моніторинг ЄС

 • 505815 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Останні вісім років були найтеплішими за всю історію спостережень, навіть з огляду на холодний вплив погодних умов Ла-Нінья з 2020 року, повідомила у вівторок служба моніторингу клімату Європейського союзу, передає УНН.

Деталі

За даними Служби зміни клімату Copernicus, середні температури у 2022 році, коли стався каскад безпрецедентних стихійних лих, які стали більш ймовірними та смертоносними через зміну клімату, роблять його п'ятим найтеплішим роком з моменту початку реєстрації у 19 столітті.

Пакистан і північ Індії постраждали від двомісячної весняної спеки зі стійкими температурами значно вище 40 градусів за Цельсієм, за якими послідувала повінь у Пакистані, що охопила третину країни.

Франція, Велика Британія, Іспанія та Італія встановили нові рекорди середньої температури на 2022 рік, а Європа загалом пережила другий найспекотніший рік за всю історію, йдеться у річному звіті Copernicus.

За останні 30 років європейські температури збільшилися більш ніж удвічі порівняно із середнім глобальним показником, при цьому у цьому регіоні спостерігаються найвищі темпи зростання серед усіх континентів земної кулі.

На великих ділянках Близького Сходу, Китаю, Центральної Азії та Північної Африки також спостерігалося безпрецедентне тепло в середньому протягом 2022 року.

Китай та Західна Європа повідомили про негативний вплив погодних умов на сільське господарство, річковий транспорт та управління енергетикою.

Минулого року у полярних регіонах Землі також спостерігалися рекордні температури.

Далека станція Схід глибоко у внутрішніх районах Східної Антарктиди зафіксувала мінус 17,7°C, що є найтеплішим показником за всю її 65-річну історію.

На іншому кінці земної кулі, у Гренландії, вересневі температури були на 8 градусів вище за середню, що прискорило втрату льодовикового щита, що стало основною причиною підвищення рівня моря.

За даними Copernicus, найспекотнішими роками за всю історію спостережень у світі на даний момент є 2016, 2017, 2019 і 2020 роки.

Атмосферні концентрації двох основних парникових газів, що викликають глобальне потепління, - двоокису вуглецю (CO2) і метану (CH4) - також продовжували зростати до рекордних рівнів протягом десятиліть. Рівень CO2 виріс до 417 частин на мільйон — найвищого рівня за понад два мільйони років. Метан піднявся до 1894 частин на мільярд, рівня, небаченого за 800 000 років.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Україна розірвала ще одну угоду з рф: про що мова

     • 571159 переглядiв